IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: Не се страхувайте от растящия държавен дълг

Силната фискална подкрепа всъщност подсилва ефективността на паричната политика и смекчава дългосрочните разходи от пандемията, смята членът на УС на ЕЦБ

18:03 | 10.10.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изабел Шнабел.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изабел Шнабел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Растящите нива на държавния дълг вследствие на пандемията не трябва да се възприемат като заплаха за независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това посочи членът на Управителния съвет Изабел Шнабел в коментар за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Пандемията увеличава държавния дълг в света“, написа Шнабел, цитирана от Bloomberg. „В Германия особено много наблюдатели са притеснени за това развитие. Те го смятат за заплаха за независимостта на Европейската централна банка“, посочи тя.

Според германката обаче силната фискална подкрепа в еврозоната всъщност „подсилва ефективността на паричната политика и смекчава дългосрочните разходи от пандемията“. През изминалата седмица някои нейни колеги от ЕЦБ също предупредиха, че не трябва да се оттегля държавната подкрепа твърде рано.

Таргетирани, правителствени инвестиции с перспектива могат да помогнат за „устойчив растеж, да увеличат дългосрочната конкурентоспособност и да улеснят необходимото намаление на дълговото съотношение, след като веднъж кризата бъде преодоляна“, посочва Шнабел в своя коментар.

„Това също така ще даде на ЕЦБ повече пространство за маневри в бъдеще, което дори ще засили нейната независимост“, смята тя.

Във вторник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че мерките за ограничаване на коронавируса представляват явен риск за икономическото възстановяване на региона, като призова правителствата да не преустановяват фискалната подкрепа твърде скоро.

„Наблюдавахме възстановяване от края на пролетта и началото на лятото, но сега се страхуваме, че мерките за ограничаване, които трябва да бъдат предприети от властите, ще окажат влияние“, каза Лагард в интервю, излъчено по време на онлайн събитие на Wall Street Journal.

„Важно в момента е фискалната и парична политика да работят ръка за ръка, давайки сигурност, че няма да се стигне до ефекта, който бихме имали, ако мерките бъдат оттеглени твърде рано“, заяви Лагард.

Управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос повтори тези очаквания и пред испанските депутати в Мадрид, посочвайки, че ранното премахване на фискалните мерки в Испания и еврозоната ще има отрицателно въздействие, което „ще надхвърли потенциалните разходи за поддържане на мерките до възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
Зависи какви са активите!Ако си бил на доларова позиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Ами тежко и горко ни когато това все пак стане, не е въпросът дали, а по-скоро кога т.е след колко години, аз се съмнявам цялото нещо да издържи още 10-15 години най-много преди да се сгромоляса и това ще е най-големият срив в историята между другото... След това обаче доверието в фиатната тоалетна книга и държавните тоалетни книги, не знам защо наричани ценни книжа, никога няма да се върне т.е никога повече даже и в живота на пра-пра-пра-пра-пра внуците ни няма да има евтин кредит... Ще видим също така и крах на социалната държава за много дълъг период от време потенциално столетия напред и дори завинаги... Всяка социална система въведена някога се е сринала рано или късно е била премахната, няма нито един пример за успешна социална система... Наистина голям шок предстои и връщане към нормалната икономика, не към нео-кенсианските глупотевини, както и към безумното устойчиво развитие... Между другото самият кейнс е учил в институт оглавяван от лични приятели и последователи на самия карл маркс и е повече от ясно откъде е вдъхновена неговата идеология и дали изобщо тя е негова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Здрасти, здрасти, къде се изгуби? Липсваше ни. Но не се безпокой, тук още не сме забравили апокалиптичните ти прогнози, които между впрочем вече би трябвало да са се сбъднали. Да видим какво беше... Щеше да дойде майката на всички хиперинфлации, пазарите щяха да се сринат, да започнат масови фалити, еврото нямаше да го има, а ЕС щеше да се е разпаднал. Дано да не пропускам нещо. Е, карай, човешко е да се греши. Но се страхувам, че вече загуби пророческите си привилегии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Напротив, правилните хора прибраха всичко 97 година. Дори при хиперинфлация нищо не се губи просто си сменя собственика. Това е гигантско преразпределяне на капитала. Печелят тия със заеми и губят тия с активи. Погледни САЩ всеки иска да има заеми, там знаят какво ще стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Да и през 1997 имаше "Юбилей" и у нас, хиперинфлационен, но защо ли никой не беше щастлив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Някога, е омало такова нещо. Мааово опрощаване. Оттам, понятието Юбилей'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Дядо ми едно време казваше - мен от "не бой се" най-много ме е страх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Дълговете водят до много сериозни зависимости.Ако не се страхуваш от дълг, може някоя сутрин да се събудиш в доживотно робство. Но това могат да го разберат само високообразовани хора. Останалите затова и затъват и цял живот не могат да се отлепят от дъното.А това че подобни крайности се приказват и проповядват от толкова високо ниво в ЕЦБ хич не е на добре. Означава че икономическата картина е зле, а обществото не може да понесе повече жертви. Патова ситуация.След определено ниво на задлъжняване вземането на нови дългове може да помогне само ако има някаква тайна уговорка за опрощаване/подстригване и невръщане. Иначе е приближаващ апокалипсис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
През 1995 според доклад на БНБ излязал в края на годината инфлацията е била към 40%, а през 1996 е била към 60%, а през злополучната 1997, тя е била около 245% т.е само 18 месеца преди тоталния неконтролируем колапс на лева парите в обръщение на нараснали "само" с някакви си там 40% и нищо не е подсказвало какво предстои и не само това а е имало възторг от поскъпването на лева, успеха на стимулите, осната лихва е свалена с цели 20% и изходът от кризата се е виждал много близо. Но всички знаем какво стана малко по-късно т.е по-възрастните помним боят за хляб пред някогашните фурни и пенсионерите ловуващи гълъби защото няма какво да ядат. През 2020 реално отчитаме рекордна инфлация от 1997 насам т.е над 23 годишен връх на инфлацията - имаме 10% увеличение на парите в обръщение и свиване на икономиката с 10% - това си е 20% инфлация. Изобщо не сме далеч от нивата на инфлацията преди виденовата криза, аз не знам след колко години дали след 3 или 5 или 10, но без съмнение ни чака нова още по-страшна хуперинфлация от виденовата ако продължаваме да раздаваме помощи на калпак и ненужни вредни стимули за да се спаси "работата на хората".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Права е Лиза, страхувайте се предстоящата хиперинфлация, а не от държавния дълг. ЕЦБ = комунистисти, които стриктно следват идеологията на другарят ленин за за въвеждането на комънизЪма чрез безкрайно печатани и лъжи как капитализмът бил се провалил. Май, май социалдемокрацията се провали, не капитализма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още