IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият пазар купува време на Путин и Меркел за "Северен поток" 2

След две топли зими и пандемията от коронавирус търсенето на газ намалява, а резервите са в изобилие

12:31 | 11.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Германия няма да се нуждае от допълнителни газови потоци през този сезон, което дава на канцлера Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин още една причина да забавят спорния газопровод „Северен поток 2“.

След две топли зими и пандемията от коронавирус търсенето на гориво, използвано за производство на топлинна и електрическа енергия, намалява в целия континент, докато резервите са в изобилие. Цените на газа остават под 10-годишните си средни стойности в началото на периода за пиково потребление, съобщава Bloomberg.

„Сега няма спешност за„ Северен поток 2 “, тъй като съществуващите тръбопроводи и втечнен природен газ трябва да осигурят достатъчно газ за идните месеци“, каза Ричард Морнингстар, председател на основател на Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет и бивш посланик на САЩ в Европейския съюз.

"Северен поток 2" ще се движи успоредно на съществуващ тръбопровод със същото име и ще удвои капацитета на маршрута от Русия под Балтийско море до Германия. Меркел позволи изграждането му да продължи като търговски проект, който ще засили доставките на гориво за тежката индустрия, включително BASF AG. Русия и Газпром започнаха да популяризират връзката през 2012 г. САЩ се противопоставиха на тръбопровода от самото начало, заявявайки, че той ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки от Русия.

Германия и Русия могат да отлагат разрешаването на въпроса, може би в продължение на месеци или години. Още преди пандемията от коронавирус енергийното търсене намаляваше след рекордно топлата зима. Националните блокади срещу вируса допълнително удариха потреблението, което кара доставчиците на газ по целия свят да намалят доставките си.

По-широките пазарни условия също се измениха, откакто „Северен поток 2“ получи финансова подкрепа през 2017 г. САЩ започнаха да изнасят втечнен природен газ през 2016 г. и доставяха все повече товари за Европа всяка година. Това добави към производствения капацитет за втечнен природен газ, идващ от Катар до Алжир и Австралия. По-късно тази година трябва да бъде открит нов тръбопровод от региона на Каспийско море през Турция към Италия. Тези мерки диверсифицираха доставките на горива в Европа понижиха референтните цени в региона до половината от техния връх през 2018 г.

„ЕС е добре снабден, както никога досега, а„ Газпром “определено става все по-слаб“, заяви Джонатан Ламб, старши анализатор в петрола и газа в Wood & Company, чешка инвестиционна банка.

Политиката на изменението на климата също променя сметките за необходимостта на Северен поток 2. Когато тръбопроводът беше планиран, природният газ беше широко разглеждан като гориво, което ще замести въглищата и ще застане редом до вятърната и слънчевата енергия в енергийния микс на Европа. Оттогава цената на възобновяемите енергийни източници спадна рязко, понижавайки примамливостта на изкопаемите горива. В същото време има нарастваща екологична опозиция срещу изграждането на нова газова инфраструктура, особено след като Европа се стреми да намали нетните емисии на изкопаеми горива до нула до 2050 г.

Продължението на статията четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
освен тебе , няма други откачалници , дето да получават оргазми от такива статийки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Парен чук
преди 3 години
каза Ричард Морнингстар, председател на основател на Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет и бивш посланик на САЩ в Европейския съюз.....хо хи голям сеир само титанът Цуци не се е изходил, иначе сигурно д-р Ватников ( дето такива кат него ги прая на мокро петно) се подмокря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Тая статия варира от неадекватство до хумористичност:- След 2 топли зими - и къде е гаранцията, че идущата ще е същата? Същото и за пандемията - вече никой не смее и дума да отвори за спиране на икономиките.- Резервите се изчерпиха, те бяха натрупани още края на миналата година, поради опасенията за сигурността на доставките през украйна.- Докато авторчето от Блумбърг си е смукало от пръстите статията, цените на природния газ се повишиха от 1.60 на 2.70 долара. - Северен поток не е въпрос на спешност, а за изгода - защото нито Газпром, нито немският бизнес искат да плащат рекет на мрсни държави като полша и украйна.- Именно занижените цени на природния газ изхвърлиха американския LNG от пазара, помним как Репсол и Ендеса им връщаха ДОГОВОРЕНИ доставки. Настоящите цени им дават някакъв шанс може би - поне да не продават на загуба.- Това за втечнения газ от АВСТРАЛИЯ явно е написано с цел да се развесели аудиторията и да се покаже компетентството на авторчето - а именно: че знае, че Австралия произвежда втечнен газ. Ако го попитаме: колко ще струва (и колко ще трае) доставка на газ от възможно най-отдалечената от Европа точка (щом доставките от САЩ са неконкуретни) какво ли ще отговори то?- За тръбопроводът от Каспийско море - или авторчето не следи събитията или е стара статията - сега там бушува война, която доказва нестабилството на региона. - Това за климатическите глyпости - ще продължи точно дотогава, когато въглищата (правилно) бъдат изключени от енергийния микс и се окаже, че смешните ВЕИ просто не могат да ги заместят. Достатъчно е една зима хората да останат на тъмно и студено, за да почнат климатическите талибани да бъдат линчувани направо по улиците. - Апропо - договорът на Газпром с украйна бе подновен с условието за намаляващи като обем трансфери през нея.Да - СП 2 не е "спешен" в смисъл, че Германия и Европа като цяло могат да изкарат без него тая година, ако трябва и следващата. Ама това не променя неизбежността му в средносрочен и дългосрочен период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не, просто ми е приятно да гледам гърчещи се *** с капеща пяна от устите. Цирк, с други думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Да, бе направо няма да спят!!!Чувствам, че всяка вест от Русия те докарва в прединфарктно състояние.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
ЕС е добре снабден, както никога досега, а Газпром определено става все по-слабНякои чебypaшници получиха гърч...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още