IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Ст. Дечев: България трябва да прекрати претенциите си към макенодския език

Интерес за увеличаване на натиска на София върху Скопие имат хора, които печелят избиратели с националистически реторика, смята той

18:58 | 11.10.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Информацията, която се съдържа в разяснителния меморандум и е насочена към нов прочит на общата историята на България със Северна Македония, е повод за разминаване с историческите постижения на десетки български учени, историци и хуманисти през последните десетилетия. Българският исторически разказ създава впечатление, че през 1944 г. просто е станала някаква грешка и сегашните смесени преговори и членство в ЕС са инструмент тази грешка да бъде поправена.

Това заяви доц. д-р Стефан Дечев, историк и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски", в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Нашата позиция не случайно не разглежда тази на Скопие, ние искаме да погледнем в собствения си двор и да видим българските кривици, а другото го оставяме на македонската страна. Българските кривици могат да бъдат намерени и в обществото, и при политиците под формата на убеждение, че има обща история на един народ и тя е само българска до 1944 г. Това е позиция, която трудно може да издържи на експертността на сериозната историография. Общата българска история със Северна Македония не е такава, каквато я смятат българските историци - те са в грешка. Тя започва от средата на 19-ти и началото на 20-ти век по време на революционерските и възрожденски движнения, когато е било трудно да се каже кое е българско и кое македонско".

По думите на доц. Дечев в България темата "Македония" е обрасла с много романтика и митология, но е крайно време българската страна да прекрати претенциите си към македонския език.

"Ние сме убедени, че македонската нация и процесът на създаването й, въпреки всичките специфики и особености, не се различава от процесите по създаването на която и да е друга нация. Македонският език е изкуствен език до толкова, доколкото всички стандартизирани езици на този свят са изкуствени. Трябва да се разбере, че диалектът е просто диалект - той няма име. Официалният език на една държава не може да бъде диалект. Докато не се разбере, че идентичността на една нация е динамична и тя не се предава по генетичен път, всякакви смесени преговори между България и Северна Македония ще бъдат излишни и ще стигат до задъдена улица."

Доц. Дечев поясни, че "северномакедонската нация е създадена в "Титова Югославия" и по този начин не само е повлиян езика й от Белград, но стандартизираната й норма и азбука"

"Към лятото и есента на 1944 г. създаването на македонската нация и език беше неизбежно, а това какви са факторите и детайлите по самоопределянето, са въпроси за нейните представители. Северномакедонското общество няма как да започне този дебат и да се обърне откровено към своето минало на фона на непрекъснатия натиск от страна на София .... която съвсем различно обрисува историческата картина на българските революционерските движения, които са били явни застъпници на македонския суверинитет."

Според доц. Дечев интерес за увеличаване на натиска на София върху Скопие имат тези, които са срещу българо-македонското разбирателство и печелят електорат с  националистическа реторика. "Много често се говори, че при всички случаи в Москва и Белград доволно потриват ръце, но в България имат достатъчно сили, които могат да нарушат добросъседцките ни отношения", отбеляза той.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Kлуб Investor" може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Менте доцентът е 100% храненик на Сорос - документирано в писаната от него самия биография. Сорос не е абсолютно еквивалентно на САЩ, ако и там да е най-сериозната му база, ако и там да е овладял напълно съдилищата. "Блумберг" е 100% рупор на Сорос и затова ни го натрапват дори в уж "бизнес" сайт. Апропо, инвесторчето не е бизнес сайт, а просто едно от *** пипала, с което се стреми да обхване аудитория различна от тази на политическите "Дневник", Mediapool.bg, "Сега" или на есеистичния "Култура".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
unicornblade
преди 3 години
Браво на доцента! 50% истина, 50 % лъжа - така се правят качествени манипулации. Халал да са му "трийсете сребреника".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Въпросът е: Що дири таз дописка в таз гЪзета тук ?Дали не се плаща на доцента и от Москва, и от Вашингтон ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Тъжно за нас като народ с такива учители..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
По принцип има разлики между американски-английски и английски-английски, основно в значения на думи, писане на някои, но всеки знае кой е истинският и именно той се преподава, поне в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Така е. Не можеш да имаш претенции към нещо, което не съществува. Не съм чувал претенции към австрийски, бразилски или швейцарски език защото такива езици не съществуват. Затова пък съществуват много езици на народи, които нямат собствена държава. Държава и език не е едно и също. Държави и езици са се развивали по свои самостоятелни пътища. В много държави се използват няколко езика, а един или два от тях са официални. Други държави използват език, наследен от друг народ. Най-очевидния пример е американският (английски). Не съм чувал до сега за някой, който да твърди, че американският е самостоятелен език и няма нищо общо с английския. Казано накратко може и да има Северно-македонска версия на Български, но само толкова. Македонски език няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
mvr0306
преди 3 години
ясно е, прозорецът на Овертон започва да се отваря...Сигурен съм, че накрая ще стане както го искат македонистите (И кукловодите им в Белград).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Този доцент дечев 100% е някой ортодоксален комунист или наследник на такъв който е висял на пост пред мавзолея на мумията на георги димитров на площад 9 септември. Преди червените кхмери строеха великият съветски съюз, а сега строят великият съветски европейски съюз, който също е комунистически и на пътя на "прогреса" стои някакъв си там македонски език. Разбира се, че марксиста е против претенциите към Македония, защото той е за премахване на националните граници в Европа и той иска изграждане на комунистическа държава в цяла Европа от Владивосток до Лисабон точно както ленин е мечтал за съединени съветски европейски щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
serafima
преди 3 години
Колко плосък, колко повърхностен, колко предателски е този пасквил на този май безродник. Какво друго да се очаква. Явно е игнатовче - тоест произведен набързо за доктор и доцент. по закона, приет по време на онзи бездарник Сергей Игнатов - едва докарваш троъки във ВТУ и баща му - жбластен на Видин по време на соца, тоест верен комунист му урежда образование в Ленинград по египтология. Игнатов младши пък, както се заричаше да намалява броя на университетите и махне докторантурата за научна степен "доктор на науките", си закими мартеницата на голям доктор и стана професор с 3 публикации, докато беше министър. И добре направи за себе си, защото сега НИКОЙ не иска и неси СПОМНЯ за него- Който знае какво означава това, знае и какво имам предвид. Едно със сигурност демонстрира този игнатовец - темата не е лъжица за неговата уста. Ако му е поръчка, ще си получи сребървиците. Но толкова. Съжалявам го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
"доцента" , ами ако ЕС разпоредят за признаването на "шопски" , "родопски" и т.н. "езици" кво прайм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още