IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия върши работата на ЕС - спира пари при неспазване на основни ценности

Осло замрази парите по свои фондове за Унгария и Полша. Двете страни са критикувани от Брюксел, но засега без резултат

12:51 | 12.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Норвегия изпълнява това, за което в Европейския съюз в последно време се водят само дискусии - замразява финансиране за страни, които не спазват върховенството на закона, пише европейското издание Politico.

Още през 2014 година Осло спря парите по своите фондове за новия програмен период (до 2020 година) за Унгария, а през тази година финансиране беше замразено и за Полша.

Норвегия не е част от ЕС, след като гражданите й отхвърлиха това предложение на референдум от 1994 година. Страната обаче е част от Европейското икономическо пространство и отпуска грантове за 15 от по-бедните държави в общността, сред които и България, чрез Норвежкия финансов механизъм. Целта е укрепване на единния европейски пазар.

През последните години Осло реши да обвърже плащанията по фонда си с изпълнението на основни европейски ценности - спазване на върховенството на закона, признаване на права на малцинствата и т.н., както и спазването на фундаменталните свободи.

След спирането на финансирането за Унгария, в размер на 214 млн. евро, в началото на годината 65 млн. евро от средствата в подкрепа на полската съдебна система също бяха замразени, след като беше прието законодателство, ограничаващо независимостта на съда. По-късно, в края на септември, Норвегия спря 100 млн. евро, предназначени за модернизация на градове в Полша, тъй като те забраниха "ЛГБТ идеологията".

ЕС също критикува Унгария и Полша за неспазване на ценностите на общността, но действията на този етап са по-скоро символични.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайнен също осъди зоните без ЛГБТ в Полша в своята реч за състоянието на съюза. В резултат и Комисията блокира средства по програма с побратимени градове, при което полските градове загубиха финансиране в размер на по 25 хил. евро, допълва още Politico.

Забраната за ЛГБТ групи е директно нарушение на член 2 от Договора за ЕС, който призовава към спазване на човешките права, свободи, демокрация, както и за липсата на дискриминация по всякакъв признак.

В европейското законодателство е предвидена мярка за наказание на страни, които не изпълняват своите задължения - ограничаване на правото на вот. Това е обсъждано по отношение и на Полша, и на Унгария, но и двете страни отхвърлят обвиненията на общността и нищо не се случва след това.

Санкцията трябва да бъде взета от Европейския съвет, при което лидерите на общността се съобразяват с мнението на всички страни. За разлика от тромавата процедура в Брюксел, Норвегия не се нуждае от одобрение, включително и от държавите, засегнати от решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Какви точно "ценности" имате вие, педoфилски изр0ди ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
.... беше прието законодателство, ограничаващо независимостта на съда. .... в Полша, тъй като те забраниха "ЛГБТ идеологията".----------------------------------------------------------ми правилно аз не виждам нищо грешно даже напротив и мисля че трябва да се забранят северните извpaтeняци освен това всички ЛГБТ 16йс полови рептиле да си основат държава горе при тия ако искат ее с либерастен съд независимости, да си сменят дупкитe и полoвeте, изобще квот искат, само да са далече от хората ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още