IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви минимални енергийни стандарти за старите сгради

Целта на Брюксел е да гарантира постигане на амбициозната цел за нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 г.

18:06 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е подготвила минимални енергийни стандарти и за съществуващите сгради на територията на Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс. Документът ще бъде представен в Брюксел по-късно през седмицата.

Целта на стандартите е да бъде даден тласък на амбициозната идея за нулев въглероден отпечатък на ЕС до 2050 година. Според плановете държавите от общността трябва да намалят емисиите въглероден диоксид (СО2), а един от източниците (над  1/3 от емисиите) са сградите, отопляващи се на твърди горива.

Много от днешните сгради ще съществуват и през 2050 година и могат да спънат плановете за въглеродната неутралност на общността. По тази причина са изготвени стандартите и за старото строителство.

От Брюксел отказват коментар по темата с мотива, че предложението не е официално представено и могат да бъдат правени корекции.

Всяка година се реновират около 11% от съществуващите сгради в ЕС, но обикновено ремонтите не засягат енергийните характеристики на сградите и темпът на енергийно обновяване в общността е едва 1%.

Освен намаляване на емисиите, с новите стандарти ще бъдат добавени 160 хил. работни места в строителния сектор на ЕС до 2030 година, се казва още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още