IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай отчита четвърти пореден месец на растеж през септември

В същото време увеличението на вноса очертава продължаващото възстановяване на световната търговия и стабилизирането на китайския пазар

10:19 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай нараства за четвърти пореден месец през септември, като вносът също отчита ръст, което сигнализира за продължаващото възстановяване през изминалия месец на световната търговия и стабилизирането на вътрешния пазар. 

Износът на най-голямата азиатска икономика нараства с 9,9% в доларово изражение през септември спрямо година по-рано, докато вносът отбелязва ръст от 13,2%, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на китайската митническа администрация. На фона на тези стойности търговският излишък на страната достига 37 млрд. долара за месеца.

Икономистите прогнозираха, че износът ще се увеличи с 10%, докато вносът ще нарасне с 0,4 на сто.

Данните показват, че сравнително бързото връщане на производството в Китай на пълни обороти след националните блокади заради коронавируса позволява на страната да се възползва от повторното отваряне на производството и потребителското търсене в други страни. От друга страна, новият ръст в броя на заболелите от COVID-19 в Европа и на други места по света представлява заплаха за пълното възстановяване на Китай, като към тези рискове може да се прибави и геополитическото напрежение със САЩ

Силното представяне на вноса отчасти може да се дължи на запасите, натрупани от технологичната индустрия, преди налагането на американските санкции върху телекомуникационната компания Huawei Technologies Co. В тази връзка покупките от Тайван скачат с 35,8 на сто, докато вносът от Япония и Южна Корея се увеличава съответно с 13,4% и 17,2 на сто.

Вносът на интегрални схеми достига рекордно високо ниво в абсолютно изражение, факт, който „вероятно се дължи както на вътрешното възстановяване, така и на геополитическото напрежение“, смята Томи Сие, икономист в базираната в Сингапур Oversea Chinese Banking Corp. „От една страна това се дължи на голямото търсене на електронни продукти, дължащо се на дистанционната работа. От друга страна, мисля, че компаниите се запасяват, страхувайки се от допълнителни ограничения от страна на САЩ", добавя Сие.

Износът от Китай за САЩ нараства с 20,5% до 44 млрд. долара, а вносът се увеличава с почти 25% до 13,2 млрд. долара, показват митническите данни. Това води до търговски излишък в размер на 30,8 млрд. долара, според изчисленията на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още