IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призова Турция да се въздържа от провокации в Средиземно море

Освен проучванията за петрол и газ, Анкара смята да направи изпитания на ракетите С-400 в региона

12:29 | 13.10.20 г. 6
<p>
	<em>Хайко Маас. Снимка: Министерство на външните работи на ФР Германия</em></p>

Хайко Маас. Снимка: Министерство на външните работи на ФР Германия

Турция трябва да се въздържа от провокации в Източното Средиземноморие, предупреди германският външен министър Хайко Маас, цитиран от АР. Коментарът му е свързан с изпращането на кораба за сеизмични проучвания за петрол и природен газ "Оруч Рейс" в региона.

Този ход на Анкара се приема като сериозна провокация в Гърция и премиерът Кириакос Мицотакис отново поиска санкции от ЕС за Турция.

Хайко Маас заяви още пълната солидарност на Германия с европейските партньори Кипър и Гърция. Гръцкото издание "Катимерини" допълва, че Берлин показва ясно отношение и с отлагането на визитата на външния министър в Анкара.

С няколко хода в последните дни Турция игнорира опитите за намаляване на напрежението в региона, пише още "Катимерини".

Освен проучванията около гръцкия остров Кастелоризо, Анкара подкрепи отварянето на призрачния град Вароша в турската част на Кипър, което е в разрез с разпоредбите на ООН. През следващите дни в Средиземно море ще бъдат направени изпитания на новата руска ракетна система С-400, която Турция купи от Москва в разрез с настроенията в НАТО.

В Гърция смятат, че с тези действия турският президент Реджеп Тайп Ердоган иска да принуди Атина да участва в диалог относно проучванията за петрол и газ в Средиземно море. Надеждите са, че за да потушат напрежението между двете членки на НАТО, и ЕС, и САЩ ще натиснат Гърция да приеме турските искания.

В понеделник (12 октомври) председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е провел разговори с Мицотакис и Ердоган по темата, по време на които Анкара е обвинила Гърция за новото напрежение в региона, допълва още гръцкото издание.

На този етап в Гърция декларират, че са отворени за диалог, но не и в областта на търсенето на петрол и природен газ в Средиземно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Тоя вирус наистина е много особен. Тръмп каза ще ще целуне мъжете и забележи, хубавите жени. Като си помисля колко са хубавите жени по събранията, смятам че има желание да целува само мъже. Дано да се заблуждавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Може би трябва да се направи едно изследване дали вирусът не влияе и на мозъка. Защото имам чувството, че и на теб ти е подействал както на Доналд Тръмп. Станал си злобен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Загриженият за Зеленото бъдеще на Планетата Зелю какви Зловещи коментари започна да пише. Запри се Зельо! И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война!Стига си се зъбил. Бъди зелен. В нито едно оръжие няма нищо добро и нищо зелено. Засрами се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Руските С-400 могат само някоя гарга или руска щайга да свалят. Рашъните, сиромашките, един процесор или компютър не могат да направят (техния Байкал е по-зле от китайските), та камо ли високо технологични системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
кво да и тестват на С400 , израелците си ги бомбят и тех и панцир-ите как си искат и от която си искат посока ... с ф16-ки м/у другото ... :)))то и ердоган ги шамаросва също в сирия , накуп по няколко ... :))) ... скрап ... добре , че ще се оттървем и ще си купим патриоти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Тестовете в реална обстановка са добри тестове. Да тестват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още