IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология

Министерският съвет отваря процедурата за новия блок в централата, а желанието на премиера е да бъде използван пълният потенциал на новите технологии в сектора

13:01 | 13.10.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Нов, седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология и гориво, за да има пълна диверсификация, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на площадката в ядрената ни централа, излъчвана във официалния му фейсбук профил.

От неговите думи става ясно, че вече е готова Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за нови мощности в Козлодуй и Министерският съвет ще стартира процедурата за нов реактор на площадката на съществуващата ни централа.

Желанието на Борисов е там да бъде поставен "американски реактор", използващ "американско гориво". Работи се и по системата за малки модулни централи, като така ще се намали зависимостта на страната ни от руските реактори.

"Достатъчно се напатихме да плащаме и нищо да не става", коментира премиерът и заяви желание при новия блок в АЕЦ "Козлодуй" да се използва пълният потенциал на иновациите в сектора и да бъде избрана нова, съвременна технология, която ще доведе до диверсификация.

Въпрос на анализи е как ще бъде осъществен проектът, с каква технология и с какво финансиране, допълни енергийният министър Теменужка Петкова, която придружава премиера в инспекцията. Тя посочи, че на заседанието на правителството в сряда (14 октомври) ще бъде взето решение за проучване на най-новите технологии в ядрения сектор

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава.

Бойко Борисов призна още, че въглищата са голям проблем и в ЕС остават само две държави, които не са взели решение за тези мощности - Полша и България. Решението на Европейския парламент за намаляването на въглеродните емисии с 60% също ще се окаже сериозна спънка за въглищните ни централи, коментира още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
НЕК вади 2-3 милиарда и стават собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
всеки път когато не си убеден в нещо по темата си пускай тези две линкчета ... http://s4s.eunice.gr/https://pebbles.fit.fraunhofer.de/да видиш невъзможното бъдеще в реално време как работи ... :))) ... ще продължавам да добавям и още по-нататък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" договорът изтича 2026ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" договорът изтича 2024и стават собственост на НЕК ...двете централи изплащат инвестицията в тях с договор за разлика в цената , защото държавата преценява на колко ще им продава въглищата и преценява на колко ще продава токът . демек абсолютно регулирани държавни цени . най-добрият вариант е бил да се направи договор за разлика в цената ... м/у другото масова практика по света е в енергетиката и във водния цикъл ...значи малко димна завеса е това с готова инфраструктура на козлодуй . каква инфраструктура има ... :))) ... неща правени преди 30-40 години и те са си конкретно за съществуващите реактори . включването на нов реактор не е като да сложим един разклонител , айде още един щепсел и готово ... :))) ... малко по-сложничко е ... единственият плюс е , че не е земетръсна зона като беляНЕ и навремето са предвидени площадки за 7 и 8 реактор , правени са геологически проучвания и са подходящи . от тук нататък е както го сглобят . по-евтино няма да бъде , по-безопасно и по-модерна - да , вероятно в пъти . дано се огледат в някой нов дизайн дето да гори отработено ядрено гориво , може и с по-ниска мощност да работи , но поне нема да се строят нови хранилища за вискорадиоактивните отпадъци . щото такива разходи по стара българска традиция не се калкулират за пред хората , а после се вадят от бюджета ... :)))румънците преговарят за такъв нов дизайн , чехите и поляците се включиха в такива проекти , естонците и те ... няма лошо и ние да се включим в такъв проект . хамериканците пък въобще не залагат вече на хилядниците , ингилизите и те , французите и те ...шашава работа е това ядрената енергетика ... повече бели отколкото ползи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Зелев, твоите зелени мечти са сгрешени концептуално, поради две причини:1) Технико-технологични. Тук апологетите дори не осъзнават, че натоварват една все още незряла, непредвидима и прекалено зависима от външни фактори технология с нереалистични очаквания, а това работи срещу самите тях. А невъзможността на ВЕИ своевременно да реагират на товаровите флуктуации, заедно с ускореното и приоритетно пресъединяване, правят управлението на ЕЕС истински кошмар. Оттам идват и пазарни феномени като отрицателни цени, периоди на свръхпредлагане и тн. Всеки икономист, който познава законите на търсенето и предлагането ще идентифицира проблема и ще разбере за какво става въпрос. Реално ВЕИ изкривяват пазара, а информационната функция на цената ни дава сигнал, че нещо в пазара не е наред.2) Икономически. На базата на първите, системните разходи постоянно се покачват, а организаторите на Energiewende се чудят как да попълнят разходната част. Най-простото - вдигат данъчната тежест (такси, добавки зелена енергия и тн.) и затова миксовата цена продължава да расте. Никога не е добре когато правителството ти бърка в джоба, за да попълни дефицит в дейност, която на всичкото отгоре е технологично неефективна. По аналогичен начин бе ускорен и краха на социалистическите икономики в средата на 80-те години на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Не претендирам да съм експерт в областта на енергетиката, но според мен това е по-доброто решение - по-евтино от нова централа, която е излишна, на фона на умиращото ни население и все по-ефективните уреди. А и след 2025 се очаква да затворим тия ТЕЦ-ове, което едва ли ще стане, едните ги държат американци, другите бай Доган, а и бая народ работи там и не иска да си търси друга работа, но нов блок е добра алтернатива на ТЕЦ-овете, още повече, че ще е в съществуващ АЕЦ с готова инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
vzhekoff
преди 3 години
Този отиващ си тyлyп защо изобщо изказва мнение ? Разходил се е до АЕЦ-а, хубаво, ама всичко друго е бял шум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
екстра е цената ... теб кво те бърка ... :))) ... това е наследството на старите системи за доплащане към пазарната цена + задължение за купуване ... свит пазар + задължението за купуване води до този дисбаланс , кое не ти е ясно ?! свиквайте , токът ЩЕ поскъпва . не само в немско , а и тук ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
То днес се опитах да напиша тук "май.ка ти" та ми го цензурира. Скоро предполагам всичко в звездички ще излиза в този звезден сайт :) Зелев четеш ли за евтиното зелено - ощо 8 цента трябват от данъкоплатеца или да се надупят повече фосилните мощности с СО2 данъци, за да е конкурентно безплатното ви ВЕИ - ай обясними как става тая врътка, да го е. Хем без пари, хем 4 милиарда смуче. Туй вие цялата работа - останалото от лукава.го. Деляна, защо не преведеш статията дето съм я постнал - нали сте обективен сайт и не залитате насам и по на там:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Първите звездички са за Е.В.А, а вторите за КЮ.МЮ.Р, но комбинацията от изкуствен интелект и естествена т.ъ.п.о.т.а прецакаха нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Той, дядо Господ, го е калкулирал. Вятър и слънце колкото за един Адам и ***. Даже така е спретнал нещата, че Кайн да гътне Авел, че много голямо станало потреблението. Както се вика мама, татко и аз и най-много един-два милиона. Осем милиарда вече множко идват и ще трябва я ***, я АЕЦ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още