IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология

Министерският съвет отваря процедурата за новия блок в централата, а желанието на премиера е да бъде използван пълният потенциал на новите технологии в сектора

13:01 | 13.10.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Нов, седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология и гориво, за да има пълна диверсификация, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на площадката в ядрената ни централа, излъчвана във официалния му фейсбук профил.

От неговите думи става ясно, че вече е готова Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за нови мощности в Козлодуй и Министерският съвет ще стартира процедурата за нов реактор на площадката на съществуващата ни централа.

Желанието на Борисов е там да бъде поставен "американски реактор", използващ "американско гориво". Работи се и по системата за малки модулни централи, като така ще се намали зависимостта на страната ни от руските реактори.

"Достатъчно се напатихме да плащаме и нищо да не става", коментира премиерът и заяви желание при новия блок в АЕЦ "Козлодуй" да се използва пълният потенциал на иновациите в сектора и да бъде избрана нова, съвременна технология, която ще доведе до диверсификация.

Въпрос на анализи е как ще бъде осъществен проектът, с каква технология и с какво финансиране, допълни енергийният министър Теменужка Петкова, която придружава премиера в инспекцията. Тя посочи, че на заседанието на правителството в сряда (14 октомври) ще бъде взето решение за проучване на най-новите технологии в ядрения сектор

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава.

Бойко Борисов призна още, че въглищата са голям проблем и в ЕС остават само две държави, които не са взели решение за тези мощности - Полша и България. Решението на Европейския парламент за намаляването на въглеродните емисии с 60% също ще се окаже сериозна спънка за въглищните ни централи, коментира още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
"Разходите за зелена енергия в Германия продължават да се покачват. През Септември доваката EEG (добавка за Зелена Енергия) е била недостатъчна за да покрие разходите на производителите."Брей енергията от това безплатно слънце и вятър продължава да се оскъпява. Докога?А колко ли ще струва ако наистина успеят да заменят всичко с вятър, слънце и водород (демек, вятър и слънце, или всъщност само слънце), както в мокрите сънища на някои?https://***.faz.net/aktuell/wirtschaft/klima-energie-und-umwelt/schieflage-auf-dem-eeg-konto-haelt-an-16993628.html?fbclid=IwAR0R0cX4LWLHH01TfqfeODU-7zQdgPengukXJtElc6i9pEQuqBD0OmfPoQwПоздрави Зелев! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
"... и да бъде избрана нова, съвременна технология, която ще доведе до диверсификация ..."хехе ... беляНЕ утече съвсем ... дядя вова , дай некой сарказъм пак баце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още