IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на яснота около преговорите за стимули помрачи отново Wall Street

Фокусът на инвеститорите беше насочен и към първите финансови отчети, рисуващи противоречива картина на фона на продължаващата пандемия

23:01 | 13.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси завършиха днешната сесия на червена територия заради липсата на ясен напредък около преговорите между републиканци и демократи за нов пакет от стимули, който да подкрепи американската икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 122,01 пункта, или с 0,42%, като се смъкна до ниво от 28 715,51 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,54% до 3515,20 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 0,05% до 11 869,96 пункта.

Перспективата за нови фискални стимули в САЩ преди президентските избори беше помрачена във вторник, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси настоя Белия дом да преразгледа последното си предложение, а лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл призова за по-ограничена по мащабите си стратегия, която Пелоси бързо отхвърли.

Предложението на Макконъл за гласуване следващата седмица по само една точка - повторното попълване на средствата по Програмата за защита на заплатите за малкия бизнес, изглежда предизвика неодобрението дори на президента Доналд Тръмп, който реагира с публикация в Twitter.

Пелоси заяви пред Камарата на представителите, че предложението на Макконъл е в нарушение на демократичните приоритети, твърдят запознати източници.

Междувременно Макконъл посочи, че някаква сделка е по-добра от липсата на такава, като изтъкна, че демократите игнорират двупартийните споразумения, придържайки се към законопроект, който не е свързан с отговора срещу коронавирусната пандемия.

Инвеститорите бяха фокусирани и върху първите корпоративни отчети в САЩ.

JPMorgan Chase обяви по-добри от очакванията резултати през третото тримесечие. Johnson & Johnson, която също влиза в състава на Dow, обяви печалба, надминаваща очакванията на анализаторите, и повиши прогнозата за печалбата си за цялата година. Въпреки това книжата на J&J поевтиняват с 2%, след като компанията замрази изпитанията на ваксина срещу коронавируса заради съобщение за „неблагоприятно събитие“.

Цената на акциите на гиганта в управлението на активи BlackRock се повишава с 2,8%, след като компанията публикува отчета си, който надминава очакванията на анализаторите. BlackRock съобщи също, че активите под нейно управление са нараснали до 7,81 трлн. долара спрямо 7,32 трлн. долара през предходното тримесечие. Цената на акциите на Citigroup също се покачва, след като тя надмина очакванията за приходите и печалбата си.

В същото време Delta Air Lines обяви загуба, която надминава очакванията, а приходите й за тримесечието са надолу със 75% спрямо същото тримесечие на миналата година. Книжата на компанията поевтиняват с 1,9%. Като цяло резултатите през третото тримесечие се очаква да се понижат значително, но трейдърите се надяват на изненади в посока нагоре.

Дългоочакваното представяне на новия iPhone на Apple, което беше отложено за октомври заради COVID-19, се състоя днес. Американският технологичен гигант показа iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro и най-големият iPhone до момента - Pro Max.

Акциите на Apple поевтиняха с около 2%, докато тези на Microsoft и Amazon прибавиха съответно 1,57% и 0,68% към стойността си. Книжата на Alphabet и Facebook поскъпнаха съответно с 0,67% и 0,66 на сто.

Във финансовия сектор, акциите на JPMorgan Chase поевтиняха с 1,43 на сто, докато тези на Bank of America, Wells Fargo и Citigroup изтриха от стойността си съответно 2,37%, 3,27 на сто и 4,26%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 0,731% и 1,515 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа ръст от 0,48% до 93,51 пункта. Еврото се търгуваше при спад от 0,55% срещу 1,175 долара за евро.

На петролните пазари цената на Брент се повиши с 1,87% до 42,50 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI отчете ръст от 2,05 на сто до 40,24 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтиня с 1,8 на сто до 1893,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Не е ли твърде силно влиянието на държавата в икономиката на Щатите? Тук либертарианският подход би трябвало да бъде и по отношение на държавните стимули, а не само към данъците. Когато години на ред се дотира бизнеса от държавата е редно да има и резултати, а именно икономика без държавни стимули, съпроводена от силен растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още