IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените притеснения за търсенето потопиха цените на петрола*

Златото обаче поскъпва, преминавайки прага от 1900 долара за тройунция

10:20 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на водещите сортове петрол се понижават в сряда на фона на нови притеснения за търсенето заради увеличаващия се брой случаи на заразени с коронавирус в Европа и САЩ, съобщава Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви в месечния си доклад, публикуван във вторник, че търсенето на суровината през 2021 г. ще се увеличи с 6,54 млн. барела дневно до 96,84 млн. барела. Това е с 80 000 барела дневно по-малко от прогнозата месец по-рано.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,4% до 42,28 долара за барел. От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) се разделя с 0,5% от стойността си до 40,02 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,3% до 1900,90 долара за тройунция.

Ръководителите на двете най-големи страни производителки на „черно злато“ – руският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман, обсъдиха в телефонен разговор настоящата ситуация на енергийните пазари, съобщиха от Кремъл във вторник.

В същото време ОПЕК, съвместно със своите съюзници, известни заедно като ОПЕК+, ще се придържат към плановете си за свиване на съкращенията от януари, заяви енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруей.

„Цените на петрола в Азия са стабилни, след като ралито на долара си взе почивка, а руснаците и саудитците показаха единство в това да накарат производителите от ОПЕК+ да спазят обещанието си за съкращенията на добива“, посочва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Цените на суровия петрол изглеждат много уязвими, докато коронавирусът продължава да се разпространява като горски пожар в Европа и се разраства в САЩ“, допълва той.

По отношение на доставките производството в Мексиканския залив в САЩ продължава да се възстановява след урагана Делта, като затворените платформи във вторник вече са 44% спрямо 69% в понеделник.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още