IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът възложи на БЕХ да проучи варианти за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Новата мощност ще повиши енергийната сигурност и ще помогне да изпълним амбициозните цели на ЕС, смята енергийният министър

11:46 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Министерският съвет е възложил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори с компании от САЩ, разработващи нови ядрени технологии, включително и за малки модулни реактори, за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг след заседанието на правителството.

Все още е рано да се говори за конкретни мощности, използване на ядрено гориво и други подробности по проекта, допълни още тя.

Малките модулни реактори още са в проект на разработване, като процедурата по одобрение е пред финализиране в САЩ, затова и страната ни смята да потърси американски компании, работещи в тази насока, стана ясно от думите на Теменужка Петкова.

Търсенето на варианти за нова ядрена мощност е продиктувано основно от трайната политика на ЕС за нулеви въглеродни емисии до 2050 година. В края на миналата година ЕС призна правото на всяка държава сама да определи своя енергиен микс, припомни още енергийният министър.

Ядрената енергетика е беземисионна и носи сигурност за енергийните доставки. Постигането на амбициозните цели на ЕС пък може да бъде постигнато чрез синергията от ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), обясни още енергийният министър.

След години на съдебни битки Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) вече определи площадката за новите мощности в Козлодуй. Сега правителството иска да получи яснота за възможностите, категорична е Петкова. 

Целта на новия блок в съществуващата ядрена централа е повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните ресурси и изпълнение на целите на ЕС, обясни тя и отхвърли коментарите, че проектът е реверанс към САЩ, които имат много забележки към водената енергийна политика.

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" не противоречи на проекта АЕЦ "Белене", който продължава. Трябва да търсим решение за заместване на базови мощности, които използват въглища, обясни Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още