IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GDELS-Mowag представи своята програма за индустриално сътрудничество

Компанията е готова да си сътрудничи с редица български дружества, давайки възможност за износ и откриване на работни места за местната индустрия

11:19 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;General Dynamics European Land Systems</em></p>

Снимка: General Dynamics European Land Systems

За поредна година General Dynamics European Land Systems (GDELS) участва на изложението ХЕМУС 2020, което по традиция се проведе в Пловдив от 30 септември до 3 октомври 2020 г.

На изложението GDELS представи най-новата бойна бронирана машина PIRANHA 5, специално произведена и съобразена с изискванията на българските въоръжени сили и стандартите на НАТО.

В началото на този месец Министерство на отбраната отвори офертите по проекта за придобиване на бронирани бойни машини за българските сухопътни войски.

При оценяването на предложенията, въпросът за индустриалното сътрудничество, което ще се отрази пряко на бизнеса и заетостта, играе основна роля.

Част от предложението на GDELS за батальонните бойни групи (ББГ) на Българската армия е програма за индустриално сътрудничество, трансфер на технологии и обучение на професионалисти, които не само ще асемблират, но и ще произвеждат компоненти за веригата за доставки на GDELS.

GDELS разполага с богат опит в дългосрочното партньорство с образователни и научни институции и местната индустрия. Компанията има готовност да включи български компании във веригата от глобални доставчици на General Dynamics, с което те получават възможност да излязат на световните пазари и да реализират своята продукция и в други подразделения на General Dynamics по света.

Важността на това сътрудничество и бъдещите възможности, които то ще предостави, ще позволят на българската отбранителна индустрия да усвои технологии по производство на съвременно военно оборудване и да стане част от глобалната мрежа за доставки на General Dynamics.

GDELS GDELS

Кенан Куртович, директор „Индустриално развитие“. Източник: GDELS

Кенан Куртович, директор „Индустриално развитие“ в GDELS, отговори на няколко въпроса, свързани с изложението ХЕМУС 2020 и възможностите за индустриално сътрудничество, които GDELS-Mowag предлага.

Г-н Куртович, какво е Вашето впечатление от ХЕМУС 2020?

- GDELS с гордост представи своята най-нова версия на бронираната бойна машина PIRANHA 5, която е произведена специално, за да отговаря на изискванията на българската армия. Но преди всичко изложението беше чудесна възможност да се срещнем и да разговаряме с представители на българската индустрия. Въпреки че вече имаме сключени споразумения за сътрудничество с много български компании, ние сме силно заинтересовани да се срещнем с нови партньори и да обсъдим потенциално сътрудничество. Изложението ХЕМУС 2020 изпълни изключително добре тази цел, защото присъстваха много български компании, както такива, с които вече си партнираме, така и някои много интересни и обещаващи нови фирми. Освен това имахме възможност да представим добавената стойност на предложението за индустриално сътрудничество на GDELS пред българското Министерство на отбраната, българската индустрия, както и пред гостите и други високопоставени лица.

Можете ли да посочите някои от успешно внедрените програми за индустриално сътрудничество на GDELS?

- GDELS има опит в безупречното изпълнение на поетите ангажименти и провеждането на програми за индустриално сътрудничество по целия свят. По-специално, бронираните машини от семейството на PIRANHA се използват от над 20 страни по света, включително много от членовете на НАТО, където са на въоръжение над 12 000 бронирани машини. Въз основа на своя богат опит, GDELS има последователен подход, започвайки с разбирането на нуждите и изискванията на клиента по отношение на местните закони, принципи и насоки за индустриално партньорство. Това води до успешно прилагане и изпълнение на дефинираната в съответната страна индустриална стратегия.

GDELS има повече от 30 години опит в изпълнението на програми за индустриално сътрудничество. Първите ангажименти започват през 70-те години на миналия век, като тук става въпрос за 500 бронирани машини за канадското правителство и водят до предоставянето на лиценз на General Motors за производство на нашите машини в Канада. Оттогава бяха въведени, одобрени и изпълнени няколко индустриални програми в над 20 страни по света.

Какъв е стратегическият план на GDELS за България? Какви биха били основните ползи за българската отбранителна индустрия от сътрудничеството с GDELS?

- Запознати сме с българските официални изисквания за подпомагане на местната индустрия и сме изготвили стратегическа програма за индустриално участие в съответствие с изискванията, определени от българското Министерство на отбраната. Ние напълно интегрирахме всички наши стратегически партньори и доставчици в концепцията ни за индустриално развитие, за да осигурим възможно най-добрата добавена стойност за българската индустрия. Следователно, нашата компания предлага необходимия опит, гъвкавост, както и капацитет за иновации, за да се концентрира и да предостави възможно най-добрата комбинация от компетентност, възможности и опит на българския клиент.

Като част от бизнес модела, GDELS прилага своята дългосрочна стратегия за индустриален растеж заедно с General Dynamics Corporation (GD) в световен мащаб. GD е една от най-големите корпорации в областта на отбраната в света. Освен прякото участие в програмата, сътрудничеството с GD като глобален играч, би предоставило на българската индустрия допълнителни възможности за износ. Българската индустрия ще се възползва както от ценния трансфер на технологии, така и от устойчивото създаване на работни места в целия сектор, благодарение на нашия цялостен подход за включване както на държавната индустрия, така и на малките и средни частни предприятия в България.

Наскоро GDELS успешно реализира стратегията си за местно развитие в Дания, като включи датската отбранителна индустрия в асемблирането и поддръжката по време на жизнения цикъл на PIRANHA 5 за датската армия и по този начин доказа нашия ангажимент за индустриално сътрудничество на практика.

Каква част от компонентите на Вашия продукт може да бъде произведена или сглобена в България?

- GDELS разбира изискването за местно развитие, посочено от българското Министерство на отбраната в „Искането за предоставяне на предложение“ и фокусa върху разработването на съвременни системи/продукти и услуги, свързани с отбраната в България. Поради това GDELS си постави за цел да изпълни изискванията за местно развитие и вече доказа ангажимента си като проведе множество индустриални обиколки в цялата страна и подписа споразумения за индустриално сътрудничество с много български компании.

Освен това, концепцията за индустриално сътрудничество включва трансфер на технологии, както и ноу-хау за сглобяване на превозни средства в комбинация с инвестиции за обновяване на съоръжения, интеграция на производствената линия и интензивни обучителни дейности в Швейцария и в България.

По отношение на доставчиците GDELS вижда голям потенциал в българската металообработваща и машиностроителна индустрия. GDELS вече е избрала редица български фирми за производство на части като тези, необходими за задвижването на превозното средство. Друга много конкурентна индустрия в България е оптикоелектронната. Тук GDELS ще достави множество високотехнологични компоненти за превозното средство, както и за оръдейния купол и самото оръдие. В областта на комуникационните системи GDELS и нейните партньори също са идентифицирали способни компании, които ще работят по сглобяването и интеграцията на комуникационните системи и радиостанциите.

В допълнение към това българските компании могат да доставят тези части и за други програми в международен план. Поради големия потенциал на българския бизнес, който вече споменах, интегрирането на местната индустрия в глобалната верига за доставки на GDELS и други международни звена на General Dynamics ще бъде от взаимна изгода. Това допълнително ще допринесе за дългосрочното създаване и осигуряване на работни места в България.

В края на ноември 2019 г. GDELS покани представители на българската отбранителна индустрия на събитие в София. Какво е впечатлението Ви от това събитие и как оценявате възможностите на българската индустрия?

- Важно е да споменем, че през последните пет години GDELS действа много активно в България. През този период проведохме няколко индустриални обиколки, където се срещнахме с множество компании, които биха могли да станат част от нашия печеливш екип. GDELS вижда голям потенциал в българските компании, които могат да станат дългосрочни доставчици на GD. В много области като металургията, машинната обработка, монтирането на електронни компоненти и др. българската индустрия предлага конкурентни решения на много високо ниво.

По време на нашето събитие през ноември 2019 г. срещнахме както стари, така и нови приятели от българската индустрия, които биха могли да станат наши потенциални партньори в областта на обработката на части, сглобяването и интегрирането на подсистемите, както и поддръжката и основния ремонт.

Планирате ли да проучите възможности в други области освен по отношение на индустриалното сътрудничество?

- Освен прякото си участие в индустриалната програма за оборудване на батальонни бойни групи (ББГ), GDELS очаква с нетърпение да предостави и добавена стойност за България чрез подкрепата си за програмата DOMINO, която се фокусира върху прилагането на швейцарската система за дуално образование в България. Програмата DOMINO е швейцарско-българска програма, която предоставя технически стажове за млади специалисти, които свързват практическите знания с образованието. GDELS участва в дискусии с Министерството на образованието за това как да се въведе тази система в компаниите и държавните предприятия, които ще работят по програмата за оборудване на ББГ, за да обучава млади и мотивирани български кадри с идеята те да се превърнат в експерти.

Защо българското Министерство на отбраната трябва да разгледа Вашето предложение? Какво е конкурентното предимство, което GDELS предлага на министерството в сравнение с останалите участници?

- GDELS предложи отговарящо на техническите изисквания решение на българското Министерство на отбраната, което се използва и от други съюзници в НАТО. Освен това GDELS направи предложение за индустриално сътрудничество, което напълно отговаря на изискванията за локализация. GDELS разглежда предложението си за индустриално сътрудничество като ключово конкурентно предимство в програмата за оборудване на ББГ. В нашия план за местно развитие ще включим българска държавна компания, както и различни частни фирми. Българските компании ще участват в целия процес - от машинната обработка на части до сглобяването на подсистеми, окончателната интеграция, както и пълната поддръжка през жизнения цикъл на превозното средство. Освен това български компании ще влязат в глобалната верига за доставки на GD и ще станат одобрени доставчици за други програми на GDELS. По този начин нашата програма за местно развитие ще допринесе за дългосрочното и устойчиво създаване на работни места в България. В допълнение към ангажимента на GDELS, избраният от нас стратегически партньор за оръжейната система RAFAEL също се ангажира с местното производство в рамките на програмата. GDELS има дългогодишен опит със своите стратегически партньори и доставчици в различни програми и заедно, като съвместен консорциум, ние предлагаме дългосрочна стратегия за растеж със значителен потенциал за износ за българската индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още