IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се забавя до 1,7% през септември

Цените на свинското месо в страната нарастват с най-слабия темп от над една година

09:45 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dan Brouillette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg

Индексът на потребителските цени в Китай се повишава през септември, като цените на храните също нарастват въпреки драстичното забавяне на ръста при цените на свинското месо, съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 1,7% през септември в сравнение със същия месец преди година, посочват от Националното статистическо бюро на Китай. В същото време анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да нарасне с 1,8%. Увеличението през септември е значително по-слабо от данните за август, когато индексът нарасна с 2,4%. 

Като цяло цените на храните се повишават с 7,9% през септември на годишна база, като тези на пресните зеленчуци нарастват със 17,2%.

Цените на свинското месо се увеличават с 25,5%, като тук се забелязва забавяне на фона на силните ръстове от над 100%, наблюдавани през по-голямата част от последните 12 месеца. През август цените на свинското месо нараснаха с 52,6%.

Данните за септември отчитат най-бавния темп на растеж на цените на свинското от юни 2019 г.

През първите три тримесечия на годината вносът на свинско месо в Китай е нараснал повече от два пъти спрямо същия период през 2019 г. Вносът на говеждо месо се е увеличил с 38,8% през това време. Китайският внос на американски селскостопански продукти за същия период е нараснал с 44,4% на годишна база.

Индексът на цените на производител се понижава през септември с 2,1% в сравнение със същия месец през 2019 г., като спадът е по-голям от прогнозата на анализаторите за понижение от 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още