IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алибегов: Отворените заведения и българските туристи ще спасят зимния сезон

Намаленият ДДС, мярката 80/20 и вдигането на прага на МРЗ в сектора помогнаха на бранша да не фалира, каза председателят на Българската асоциация на заведенията

11:04 | 15.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Алибегов: Отворените заведения и българските туристи ще спасят зимния сезон

"Стараем се въобще да не мислим в посока затваряне. Ако спазваме мерките, които имаме, няма да се налагат нови", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той напомни, че затварянето на заведения в Европа не дава ефект.

"Имаме затваряне на цял отрасъл в нощния живот, загуба на работни места, загуба на финанси в икономиката, а здравният ефект е нулев. Нямаме нито едно установено огнище в заведение", коментира Алибегов.

Последната справка на РЗИ показа, че най-често противоепидемичните мерки се нарушават в болниците и заведенията.

"Трябва да се направи организация и да се контролират всички барове, ресторанти, дискотеки. Създали сме ясни правила за спазване. Който не ги спазва систематично, да бъде глобен, или затворен", съветва председателят на БАЗ.

Според него десет са най-големите дискотеки в страната и досега няма констатирано огнище там.

Алибегов посочи, че спадът в оборота на заведенията е между 40-45% и се дължи на свитото потребление и противоепидемичните мерки.

Председателят на БАЗ допълни, че мерките за намаления ДДС, мярката 80/20 и увеличаването на прага на минималната работна заплата в сектора на 800 лева са помогнали на представители на бранша да не фалират.

Пред БНТ Алибегов обяви, че за зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново, но се очакват да дойдат и туристи от Румъния и Израел.

"Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи. На юг от Бургас беше пълно до 15-20 септември. С оглед на ситуацията в чужбина това, което наблюдаваме в Германия и Великобритания, малко вероятно е оттам да дойдат туристи. Доколкото знаем, от Румъния и Израел ще дойдат най-вероятно туристи. Но основно ще бъде българският турист, който ще спасява", смята той.

Как слуховете за затваряне на заведенията заради пандемията влияят на бранша?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още