IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разчита на 5G за подкрепа на продажбите на iPhone в Китай

Компанията се сблъсква както с отслабване на пазарния си дял в страната, така и с търговското напрежение

14:11 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Apple играе догонваща игра в Китай с пускането на първите си 5G смартфони. Тя се стреми да подкрепи нестабилните си продажби на втория си по големина пазар, където доминират местни играчи, пише Wall Street Journal.

Първите 5G устройства на Apple влизат късно в азиатската държава, където местните брандове отдавна предлагат смартфони, поддържащи следващото поколение мобилни мрежи.

Серията iPhone 12 се появява в момент, в който китайската икономика се възстановява по-бързо от останалата част от света, след като страната овладя коронавирусната пандемия. Но освен това излизат във време на нарастващ технологичен национализъм сред някои китайски потребители, свързан със засиленото търговско напрежение със Съединените щати.

Решаващата битка за Apple е на пазара на премиум смартфони, на който някога доминираше, но в последните години започна да губи позиции от Huawei Technologies.

Apple представи четири версии на своя iPhone 12, които предлагат 5G свързаност. Новите устройства са с ретро дизайн, а цените им се доближават до тези на миналогодишния iPhone 11. По-малкият 5,4-инчов iPhone 12 Mini е с начална цена от 699 долара в Съединените щати.

В магазин на Apple, разположен в центъра на Шанхай, новите модели все още не са изложени, нито има някакви промоционални плакати, при това два дни преди за устройството да започнат предварителните поръчки.

И все пак някои китайски потребители твърдят, че са развълнувани от новите 5G телефони на Apple и твърдят, че не са очаквали търговското напрежение между Вашингтон и Пекин да повлияе на решението им за покупка.

„Мисля, че този път цялостното подобрение на функциите за снимки и видео е значително“, твърди Джъфан Шън, 27-годишен потребител, който работи за интернет компания в Шанхай и досега е ползвал телефони от китайски марки. По думите му, след като е гледал събитието за представянето на iPhone 12, той планира да си купи iPhone 12 Mini. “Фен съм на малките екрани“, посочва той.

Другата страна на забавеното пускане на 5G смартфони от Apple е, че нараства търсенето сред феновете на iPhone в страната. Wedbush Securities прогнозира, че около 20% от ъпгрейдите ще дойдат от Китай в рамките на следващата година.

„Определено ще видим тласък“ на продажбите на iPhone след пускането им, твърди Дънкан Кларк, председател на инвестиционния съветник BDA China.

Местните конкуренти от години оказват натиск върху пазарния дял на Apple в Китай, въпреки че пускането на второто поколение iPhone SE повиши продажбите с 14,1% през първата половина на годината, сочат данни на Canalys. Това се случи в момент, в който пазарът на смартфони в Китай като цяло се сви.

Приходите на Apple от Китай, Хонконг, Макао и Тайван са спаднали с 3,1% през първата половина на тази година до 18,8 млрд. долара, докато общите приходи са скочили с 5,5% през същия период.

Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още