IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да намали въглеродните емисии с 49%, без да засегне Маришкия басейн

Страната ни е определила 11 региона, които ще бъдат засегнати от трансформацията към въглеродна неутралност

15:13 | 15.10.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България без проблеми може да намали с 49% въглеродните емисии до 2030 година, при това без да засегне Маришкия басейн, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция, посветена на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

ЕС си поставя цел за въглеродна неутралност през 2050 година, но без национални стратегии. В момента много по-важни ще се окажат междинните стъпки до 2030 година, защото се очаква при тях да има национални цели. ЕК предложи намаляването на емисии с 55% спрямо нивата от 1990 година.

Държавата ни е в трудна позиция по отношение на мерките за нулеви въглеродни емисии заради въглищните централи в Маришкия басейн и се включи в платформата "Въглищни региони в преход". Жечо Станков коментира, че в момента по тази насока чакаме от ЕК да ни предостави консултанти за изготвяне на планове за три региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Анализите са показали, че зелената трансформация ще окаже влияние върху 11 български региона - заплашени са работните места в Сливен, Ямбол и Хасково.

Проблем ще се окаже още и "изтичането на бизнеси" към страните извън ЕС. България е гранична с три държави, които не са част от общността и нямат толкова строги екологични изисквания. Така компаниите могат да преместят производството си само на няколкостотин километра в Сърбия, Македония или Турция и това ще постави икономиката ни под натиск, обясни зам.-министърът на енергетиката.

Той обясни още, че по Фонда за справедлив преход подкрепа ще очаква още и енергоемкият бизнес на България.
В своето изложение Жечо Станков коментира и предложената преди ден стратегия за обновяването на сградите. Тя залага на намаляване на емисиите въглероден диоксид с 60% до 2030 година, обясни той.

"Чака ни много работа, но имаме на разположение нужните инструменти", допълни Станков.

Работим с България за определяне на секторите, които ще имат нужда от подкрепа, и видовете проекти, които да финансираме, посочи експертът Бриюк Посник от Главната дирекция "Енергетика" към ЕК.

Комисията обмисля техническа и финансова помощ за засегнатите от прехода сектори. Освен въглищните региони, енергоемкото произвоство, както и производствата с големи емисии. Те трябва да променят производството си, за да могат да продължат да съществуват, обясни експертът.

Той припомни, че предложението на ЕК за намаляването на въглеродните емисии с 55% е в процес на обсъждане със Съвета и Европейския парламент.

По време на последната сесия европейските депутати дори предложиха по-амбициозна цел за намаляване с 60 на сто, но Съветът още не е казал своята позиция.

Посник коментира, че за зелената трансформация ще бъдат нужни инвестиции от над 1 трилион евро през следващите 10 години. Източниците на финансиране са няколко - европейския бюджет, Европейската инвестиционна банка и публично-частни партньорства.

България ще бъде една от страните, които ще получат най-много средства на човек от населението, допълни още експертът.

Той коментира, че все още е обект на дискусия дали финансирането на проекти ще бъде обвързано с ангажираност към закриване на въглищни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
може.. ама няма желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Ясно, т.е. "товарищ" Жечо Станков смята да занули и без това почти занулената българска индустрия ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
49 процента спряо 90-та година. А през 90 имахме още енергоемка и работеща икономика 90 процента от която умря, а с нея и СО2 емисиите. България е с много по-чиста природа от Германия, Полша и повечето страни на Запад. Не произвеждаме с нашите български гори, много повече кислород, отколкото бълваме СО2 с икономиката си и това абсолютно доказан факт. Така че като една страна поемаща и СО2 на съседите, не само че не трябва да плащаме за нашите СО2 емисии, но те трябва да ни плащат, за това че пречистваме и тях... Но това е друга дълга тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 3 години
Еха , разбихме всички фантазии на зелените - без проблем ша смъкнем на половина , с малко проблем ша смъкнем 200 % :) Како е казал класика - таз година полупроводници , до година цели проводници . Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Малиии, и това исказване на зам-мин. Явно на принципа, няма човек, няма проблем :) При положение, че една батерия от 6ГВ от 1 милиард долара, която ще ни стигне за час при пиково потребление, да излезе и да каже, че няма проблем, трябва да си на нещо силно :)"България без проблеми може да намали с 49% въглеродните емисии до 2030 година, при това без да засегне Маришкия басейн, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция, посветена на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института за енергиен мениджмънт."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Да допълним материала. След описаните по-горе се изказа и председателят на въглищната асоциация Еврокоал чичо Брайън Рикетс - някъде в края на експозето му, кратичко каза, "По подобие на Испания, България може да използва и фотоволтаици. Но за да постигне онзи капацитет, който дава комплекса Марица изток, трябва да покрие не само целия регион, но и една много по-голяма площ за да постигне този капацитет в гигавати./на графиката му 13 гигавата от фотоволтоици/. А когато е тъмно, трябва да се мисли как да се съхрани енергия и тук се намесва европейската стратегия за чиста енергия и за съхранение на въглерод, които добавя още възможности. Като не трябва да се забравя, че веднъж съхранена енергията после се губи при възстановяването и 40 процента, което означава милиарди и милиарди, което на глава на населението е около 6000 хиляди евро на всеки българин" - край на цитата 6000 евро на всеки българин или близо 42 милиарда евро - цената за светлото ЕВТИНО зелено! :) Направо без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още