IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на Абу Даби инвестират 2,1 млрд. долара в газопроводите на Adnoc

Сделката позволява на местните държавни фондове да печелят от инфраструктурни активи заедно с международните инвеститори

17:58 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Институционалните държавни инвеститори на Абу Даби инвестират 2,1 млрд. долара в дял от газопровода, управляван от държавната енергийна компания Abu Dhabi National Oil Co (Adnoc), съобщава Bloomberg.

Пенсионният фонд на Абу Даби и холдинговата компания ADQ ще получат непряк дял в звеното на Adnoc, което управлява газопроводите, става ясно от изявление на Adnoc. 

Енергийното дружество извършва прехвърлянето на същата цена, на която сключи сделка през юни, когато се съгласи да продаде дял от бизнеса си с преноса на газ на международни инвеститори и оцени бизнеса на 20,7 млрд. долара.

Сделката позволява на местните държавни фондове да печелят от инфраструктурни активи заедно с глобалните компании за управление на активи.

Adnoc е успяла да набере около 16 млрд. долара досега през тази година от своите активи и от продажбата на акции като част от финансовото и организационното преструктуриране, което компанията започна преди четири години. Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), използва своето богатство от въглеводороди, за да привлече инвеститори в страната и да генерира пари от нови източници. ОАЕ е третият по големина производител на петрол в рамките на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК).

Adnoc приключи сделките в момент, когато производителите на енергия изпитват сериозно затруднения на фона на ниските цени на петрола, които се понижиха с около 35% тази година.

Правителствените фондове на Абу Даби ще купят 20% от предприятието със специална цел, създадено от Adnoc, за да задържи дела си при газопроводите. Тази структура позволява на Adnoc да запази контрола върху активите, използвани за транспортиране на газ до и от своите производствени и преработвателни съоръжения. Bloomberg съобщи през август, че Adnoc планира да привлече местни инвеститори в проекта.

По време на юнската транзакция Adnoc продаде 49% от газопроводите си на стойност 10,1 млрд. долара на група от шест инвеститори, включително Global Infrastructure Partners, Brookfield Asset Management Inc. и суверенния фонд на Сингапур. 38-те газопровода са с обща дължина от почти 1000 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още