IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около стимулите в САЩ отново тласка надолу щатските индекси*

Dow Jones отписва над 250 пункта в началото на сесията на Wall Street

18:23 | 15.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси отвъд Океана отбелязват спад за трети пореден ден, тъй като перспективите пред сделка за стимулиране на икономиката в САЩ заради коронавируса остават несигурни, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 253,44 пункта от стойността си и достига равнище от 28 252,08 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,10% до ниво от 3450,66 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 1,57% до равнище от 11 586,44 пункта.

Инвеститорите следят признаци за сделка за стимулиране на икономиката. Финансовият министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че двамата с президента Доналд Тръмп са решени да постигнат сделката и макар че ще е трудно това да се случи преди изборите, ще продължат да опитват.

По-лошите от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица също натежават върху нагласите. Министерството на труда съобщи в четвъртък, че 898 хил. души са подали заявление за помощи при безработица за първи път предходната седмица, което е над очакванията на Dow Jones за 830 хил.

Европейските правителства възстановяват ограниченията заради пандемията, за да овладеят втора вълна на коронавируса. Франция обяви извънредно положение за общественото здраве, а Великобритания е близо до втора национална блокада.

Франция и Холандия подкрепят планове на ЕС да ограничи влиянието на големите технологични компании, включително с възможността за раздробяването им, съобщи Financial Times. Книжата на Facebook, Apple и Alphabet поевтиняха с по около 2% в предборсовата търговия след съобщението.

Инвеститорите следят и отчетите на компаниите за третото тримесечие. Morgan Stanley обяви печалба от 1,66 долара на акция, надминавайки очакванията на анализатори, анкетирани от Refinitiv, за 1,28 долара. Тя е генерирала приходи от 11,7 млрд. долара благодарение на силната търговия с ценни книжа. Това е с 1 млрд. долара повече от очакванията. Въпреки силните резултати цената на акциите на Morgan Stanley остава непроменена.

Walgreens също обяви по-добра от очакванията печалба за третото тримесечие благодарение на по-високите приходи от продажби в американските й аптеки. Компанията съобщи, че очаква печалбата й да нарасне едноцифрено през 2021 г. Книжата на Walgreens поскъпват с 4%.

„Пазарната волатилност ще продължи през идните седмици, тъй като инвеститорите трябва да се справят с редица неизвестни – кога ще е налична ваксина (след спънката за Johnson & Johnson), кога и в какъв размер ще са допълнителните фискални стимули в САЩ и резултатите от изборите“, коментира Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор на отдела за управление на глобалното богатство в UBS. „Неравното възстановяване на американската икономика също се прибавя към безпокойството на инвеститорите с началото на сезона на отчетите тази седмица“, допълва той.

При облигациите доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,709% и 1,478%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,51% до 93,86 пункта. Еврото поевтинява с 0,44% до 1,169 долара, а паундът губи 0,89% от стойността си до 1,29 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,13% до 105,29 йени за долар.

Цената на петрола се понижава, след като новите ограничения за спиране на ръста на заразените с COVID-19 засили несигурността около перспективите пред икономическия растеж и възстановяването на търсенето на гориво.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1,48 долара до 41,83 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязват спад от 1,49 долара до 39,55 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се понижават с 0,2% до 1903,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,40 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Стимулите в момента са като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Без стимули животът е напълно немислим. Давайте повече стимули, че умираме без тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още