IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа губи борбата с коронавируса за работеща икономика

Ранното чувство за победа отстъпи място на разочарованието и постави началото на по-дълбока криза

13:04 | 16.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските лидери от Лондон до Берлин са изправени пред тревожна реалност - блокадите отново се връщат на дневен ред, тъй като пандемията повторно заплашва континента, пише Bloomberg.

Това е сценарий, който мнозина отхвърлиха след лятото, когато случаите на коронавирус намаляваха в цяла Европа и границите се отваряха отново. Очакваше се нов пик, но убеждението беше, че ще бъде приложен целенасочен подход.

Страхът в Обединеното кралство е, че блокирането за две седмици сега не е достатъчно.

Ранното чувство за победа отстъпи място на разочарованието и постави началото на по-дълбока криза с големи градове под комендантски час и правителства, които открито се сблъскват с местните власти за това какво следва.

 „Надеждата беше, че втората вълна ще бъде по-лесна за контролиране, защото вече знаем как да идентифицираме огнища и да поддържаме икономиката в работещо състояние“, заяви Кристиан Одендал, главен икономист в Центъра за европейска реформа. „Но в Европа това не работи“, посочва той.

В четвъртък ни заля нова вълна от лоши новини, като държавите една след друга съобщаваха за рекорден брой нови случаи на COVID. Хоспитализациите и смъртността са нараснали в целия регион.

Лидерите имат по-малко лостове за борба сега, след като изгориха политическия капитал, за да затворят и след това да подпомогнат икономиките, когато пандемията избухна през пролетта.

ковид ковид

Бизнесът е по-колеблив, обществеността е отегчена от шеметните ограничения и блокади. Има и идеологическа борба между либертарианците, които не искат да се ограничава движението, и онези, които казват, че безопасността трябва да е над всички други опасения, включително за икономиката.

Този път е много по-трудно да се постигне баланс. За Джейми Ръш от Bloomberg Economics „твърде малките усилия за ограничаване на разпространението на вируса, може да струват повече от кратко национално блокиране“.

Испанското социалистическо правителство се бори с десноцентристките власти в Мадрид, британският премиер Борис Джонсън е притиснат от всички страни. Справянето с пандемията му коства подкрепата в Северна Англия, където той постигна рядка победа на изборите миналата година. Сега това е сред най-засегнатите региони във Великобритания.

Дори канцлерът Ангела Меркел, европейската кралица на кризите, не успя да подтикне германските държавни лидери да приемат по-строги мерки по време на осемчасовите преговори тази седмица.

Всичко това поставя под съмнение всяко възстановяване от най-лошата рецесия в региона, която настоящето население помни. Това ще принуди правителствата да увеличат разходите, като допълнително ще свие публичните финанси. Централните банки, които вече използваха безпрецедентни стимули, се готвят да предприемат още мерки.

Първоначалната стратегия на Европа беше шоково лечение, което ограничи личната свобода, за да се върнем към някакъв вид нормалност възможно най-скоро. Загубата на работни места беше под контрол благодарение на щедри пакетни стимули.

ковид ковид

Но властите, въпреки усилията си за по-мащабно тестване, не успяха да наложат хигиенни ограничения или правила за самоизолация след вдигане на блокадите. През лятото хората пътуваха и връщаха вируса у дома.  Разпространението се ускори, тъй като по-хладното време принуждава хората да бъдат на закрито, създавайки перспектива за много трудна зима.

Епидемиите предизвикаха нови препятствия. От този уикенд на лондончани ще бъде забранено да се виждат с други домакинства, а жителите на Париж и други големи френски градове ще бъдат затворени в домовете си през нощта в продължение на четири седмици.

Фактор на страха

Дори ако ограниченията нямат огромно пряко въздействие върху икономическата активност, свързаният с това фактор на страха може да навреди на разходите.

Нарастването на случаите също притеснява учените, настояващи за по-строги политики.

Във Великобритания експертите по обществено здравеопазване призоваха за бързо спиране на бизнеса и социалните контакти, които да съвпадат с училищната ваканция. Дори и там притеснението е, че е твърде късно да се въздейства на пандемията.

Междувременно различни опити за овладяване на вируса удрят на камък, като системите за тестване и проследяване са в риск от претоварване.

Чехия, която е най-тежко засегната в Европа, започна да превръща хотели и спа центрове в спешни здравни заведения.

Ситуацията на липсваща единност между хората се усложнява допълнително от факта, че не се вижда краят. Ваксината вероятно няма да бъде достъпна на широката общественост преди 2021 г.

В южноиталианския град Арцано блокадата, която затвори почти всички магазини, принуди десетки търговци да блокират главен път, присъединявайки се към други протести в целия регион. Съобщава се, че в района около Неапол училищата затварят до края на месеца.

Всеки лидер, който наблюдава как мерките се нарушават, трябва да измисли какви инструменти да използва, ако изобщо такива са останали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе ти друго не можеш ли да пишеш.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
Еврозоната е с неправилна емисия на евро.Грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на щети. Европейците са жертви на грешката на ЕЦБПандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на ЕЦБ.За отлагане началото на катастрофална европейска криза (за сметка на завишени бъдещи щети) ЕЦБ прилага занижена основна лихва за еврото. Спасението от катастрофална криза е възможно след въвеждане на подобрена емисия на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още