IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Холандия отново тръгнаха нагоре

Причината е, че предлагането на имоти в страната е значително по-малко от търсенето

12:03 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Холандия са скочили през третото тримесечие, тъй като недостигът на имоти е позволил на пазара да се отърси от свиването на икономиката, предава Bloomberg.

Средната цена на трансакциите е скочила с 11,6% на годишна база до 354 хил. евро (416 хил. долара), сочат данни на асоциацията на брокерите на недвижими имоти NVM. В Амстердам, който е най-големият град в страната, ръстът е с 8%.

„Потребителите вече почти нямат какво да избират. Жилищният пазар наистина се нуждае от повече предлагане, за да останат жилищата достъпни за голям брой хора“, коментира в комюнике Оно Хоес, президент на NVM.

Имотният пазар е една от малкото области на икономиката, които постигат ръст в момент, когато пандемията засяга редица индустрии. Макар че ABN Amro Bank NV и Rabobank Group не очакват цените на недвижимите имоти да растат още догодина, те са по-оптимистични за перспективите пред пазара през идните месеци.

Холандската централна банка също така подцени ценовия натиск на пазара, заяви гуверньорът й Клаас Кнот. „Може да се каже, че ефектът на недостига – липсата на достатъчно жилища, е по-силен, отколкото смятахме, че трябва да включим в данните си миналата пролет“, каза той.

„Така че, ако трябва да направим нови изчисления сега, бихме били не толкова песимистични предвид наблюденията ни през последните шест месеца“, допълни Кнот.

В последната си прогноза централната банка прогнозира спад с 2,1% на цените догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още