Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Могат ли да издържат въглищата на икономическия натиск?

Европейските политики слагат края на въглищната индустрия, смятат експерти

2
 
3
 
9
zelka007 до: michaelis23
преди 3 дни
що па аз ... ?! ... след 15-20 години в ЕС въглищните електропроизводства ще са скъпа екзотика , музейни експонати . на този континент ще е така ... :))) ... по скоро ти мисли къде ще ходиш да си душиш въглищни пушеци ... :)))
2
 
2
 
8
michaelis23 до: zelka007
преди 4 дни
ае добре ве, земи яхни един конь и препусни с него по безкрайната степ на Азия или Африка там нема ни въглища ни тоци, премести се там в некоя екологична юрта и жми градо какъв ти е проблема ?? Остай ни тука се издушим с тия въглища, после ше доеш да почистиш измрелите само и тва е ....
0
 
3
 
7
zelka007 до: Hahoto2
преди 4 дни
ето и единият проект , да видиш за какво иде реч :

https://www.euroheat.org/knowledge-hub/case-studies/100-re-district-miskolc-avas-hungary/

имат 32000 абоната по принцип в градът , половината ги снабдяват с геотермална енергия - топлата вода и отоплението ... :))) ... взели са 1млрд. форинта безвъзмездна помощ от някакъв европейски фонд + 700млн. форинта от правителството , демек общо 9млн. лева , вадят 105 градуса от 2300 метра ... пестят по 40 тона СО2 на година ... :))) ... май снабдяват и една оранжерия с остатъчната топлина ... 50 кинта за мегаватчас ... газчицата викаш незаменима , а ?! ...
0
 
2
 
6
zelka007 до: Hahoto2
преди 4 дни
на БЕХ несъбираемите два и половина милиарда вземания кой ще ги плаща ... ?! а цените ще се либерализират и за битовите потребители до 2025 , освен за уязвимите лица предполагам ... тъй че каквото било с кроссубсидийте отива в историята ... ти докога смяташ че цялата система може да работи на загуба постоянно ?! виждаш колко струва токът от една модерна въглищна централа , мариците 1 и 3 , за да може да си плаща коректно заемите , да генерира печалба и да плаща добри заплати на работещите в нея ... това са реалностите , а не на измислените цени на аец-а и марица 2 , дето нито за депа и ликвидиране се събират пари и ако от бюджета не превеждат марицата фалира отвсякъде ...

в нова зенландия видя колко струва токът , кво им е , а ?! имат ли си промишленост ?! бягат ли от там хора или натам бягат хора , а ?! дали токът ще струва 24ст или 40ст за една работеща фирма в общия случай няма никакво значение , абсолютно никакво . имам познати с по 10 работни групи машинарии плащат ток по7-8-10 бона , климатизирани помещения с регулирана влажност и прах ... въртят по няколко милиона месечно , какво ги грее токът ... :))) ... модерните машинарии всичко е супер ефективно , не ги чуваш кое как работи , двигатели , пневматики , хидравлики , каквото е било преди години забрави сега ... всичко се мисли да работи с минимум енергия и да оползотворява всяка инерция и топлина ... :)))

студените и мъгливи дни са в котловините по принцип , огледай картата на БГ за районите с най-добро слънцегреене и виж дали ще има мъгли там ... :))) ... това те интересува ... няма кой да строи фотоволтаици дето ще прави пари от тях на места с ниско слънцегреене ... нито вятърни турбини да инсталира на места с малко вятър ... :)))

преди 4 години четох , и то случайно попаднах на него , човек абсолютно с нищо не свързан с бизнес в БГ , изчисляваше как да се оправи проблема с многото работещи във въгледобива у нас , как да бъдат преобучени , какви специалности ще трябват при преминаване на нискоемисионни електропроизводства и закриване на въглищата ... как да се създадат необходимите департаменти във висшите и средните училища ... :)))

тъй ... още малко за цените ... :))) ...

в линка по-долу е сметката на унгарска енергийна фирма , дето имат 4 геотермални централи , виж най-вискота цена , предполагам е на най-старата и не ефективна централа . и четирите служат за отопление , май от едната и ток правят . вадят топлото от дълбочко , по-дълбочко от колкото се намира у нас и на температури с малко по-ниски от нашите , абе почти са си равни ... значи 3654 форинта за гигаджаул , или това прави 70,49лв за мегаватчас . у нас цената на топлофикация софия е 82,02 за мегаватчас ... а пък най-ниската цена е 2695 форинта за гигаджаул или това прави 51,84лв за мегаватчас ... още дуднете за газчицата колко е велика и колко не струват ВЕИ-тата ... :)))

те ти унгарците : http://www.publicnow.com/view/F46F347CB8CB73CB683F5CAC859409606812B524?1601538481

те ти топлофикация софия : https://toplo.bg/corporate/prices
2
 
2
 
5
Hahoto2 до: zelka007
преди 4 дни
Ех Зелев, 10 зимни студени дни с мъгла и студ и всичкото ви съхранение ще отиде на майна си. Цените, "евтините" - както ги презентираш, ще хвръкнат до небесата. А когато цените се либерализират за обикновените хора, ще разберете каква е разликата между базова мощност и зелен популизъм. Спрете АЕЦ - нали е вреден, махнете газта нали и тя затопляла с СО2, взривете въглищата, нали това са ви мокрите сънища. Те хората ще ви намерят, да ви благодарят за добрините и за справедливия "зелен преход". Това което каза днес зам.министъра на икономиката на този форум е, че зеленият преход засяга 79 процента от бизнеса в България, който трябва да се трансформира по един или друг начин и засяга 79 процента от работните места. Това което вчера каза Жечко и днес колегата му е, че държавата се страхува за изтичане на бизнеси в съседни държави, в които няма зелени сделки. Нищо не си измислям цитирам ти. Ти ми пращай линкове на оня остров, на който освен туризъм и зехтин няма нищо друго!
1
 
2
 
4
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Да се свържеш с Гърция за производство на ел. енергия е аналогично на това да ги конкурираш с черноморски туризъм. Трябва да си абсолютно луд, да очакваш, че ще има конкурентно предимство.
2
 
5
 
3
преди 4 дни
Няма профилна снимка
90% от всичко що работи с въглища в България е собственост на ДПС сараите. В допълнение извън темата, но да кажа, че 90% от хотелите, въобще туристическият бизнес, също се държи от сараите. И още малко да допълня, че 90% от икономиката ни е изкупена и е в ръцете на сараите. И за последно да кажа, че 90% от пустеещите български земи, също са изкупени от тях.
3
 
3
 
2
zelka007 до: Hahoto2
преди 4 дни
тъй е ... м/у другото за цитираната цена на търгът в португалия , има включени и 20% от предложения капацитет да има съхранение и да участват на пазара на мрежови услуги с него ... :)))
4
 
3
 
1
преди 4 дни
Рано или късно ще има видов ден! :))))