IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли да издържат въглищата на икономическия натиск?

Европейските политики слагат края на въглищната индустрия, смятат експерти

19:27 | 16.10.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България може да разчита на въглищата като собствен енергиен ресурс за следващите няколко десетилетия, но дори да се пренебрегне екологията и замърсяването на околната среда, възможно ли е въгледобивът да издържи икономически на натиска? Този въпрос коментираха участниците в дискусия, посветена на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

Отговорът, разбира се, не е еднозначен.

Според бившия дипломат Петър Попчев страната ни има запаси от въглища за следващите 60 години, но и слънцегреене за следващите 60 хил. години. Ако страната ни се свърже с Гърция, тя може да бъде голям генератор на слънчева енергия, която да поддържа водородното производство, обясни той.

Попчев посочи още, че реалният дебат за зелената сделка в България още не е започнал и подчерта, че трябва да бъде избегната заблудата в обществото, че Европа ще отпуска пари по проекти за изграждане на ядрени централи в изпълнение на нулевите въглеродни емисии.

Нов ядрен блок е част от бъдещето, а не решение на проблеми от миналото, коментира от своя страна Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. "Скептичен съм, че може да се случи с подхода, който имаме", допълни той относно плановете за строеж на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пък посочи, че в Европа решения за големи заместващи общности се взимат на базата на технологично-неутрален конкурс. Той даде пример с приключила наскоро процедура в Португалия, където спечелилата соларна компания е заявила цена от 3 лева за мегаватчас.

С каквито и тарифи да бъде натоварена след това тази цена, тя ще остане много ниска за крайния потребител, смята Иванов.

Щерьо Щерев, бивш директор на "Мини Марица - изток", е категоричен, че не друго, а квотите за въглеродни емисии убиват въгледобива, а цените им се определят от Брюксел. Той посочи редица примери в европейски държави с инсталирани зелени мощности, при които цената на електроенергията е около 30 евроцента за киловатчас. Дори и във водещи икономики извън ЕС електроенергията е с цена около 10 евроцента за киловатчас, обясни Щерев.

Скъпата енергия оскъпява производството и намалява конкурентоспособността.

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt, също смята, че лигнитните въглища нямат бъдеще в Европа при сегашната политика на ЕС. За него централите, използващи ги за ресурс, могат да оцелеят, ако разработят проекти за изгаряне на биомаса или отпадъци.

Отпадъците са ресурс, който не се използва в България, защото в обществото съществува погрешното мнение, че изгарянето им е източник на замърсяване.

За Рашев схемата за търговия с емисии (ETS) не е справедлива и тя трябва да бъде на глобално, а не само на европейско ниво, за да се нарече търговия.

Трансформацията ще се прави от хора и не бива да се плашим от загуба на работни места, посочи от своя страна Светослав Иванов, директор на "Овергаз Мрежи". Той посочи, че историята на прехода и закриването на подобни мощности вече е написана и даде за пример германската област Рур, където процесът вече е приключил. "Трябва само да отворим учебниците и да четем", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
що па аз ... ?! ... след 15-20 години в ЕС въглищните електропроизводства ще са скъпа екзотика , музейни експонати . на този континент ще е така ... :))) ... по скоро ти мисли къде ще ходиш да си душиш въглищни пушеци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ае добре ве, земи яхни един конь и препусни с него по безкрайната степ на Азия или Африка там нема ни въглища ни тоци, премести се там в некоя екологична юрта и жми градо какъв ти е проблема ?? Остай ни тука се издушим с тия въглища, после ше доеш да почистиш измрелите само и тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ето и единият проект , да видиш за какво иде реч :https://***.euroheat.org/knowledge-hub/case-studies/100-re-district-miskolc-avas-hungary/имат 32000 абоната по принцип в градът , половината ги снабдяват с геотермална енергия - топлата вода и отоплението ... :))) ... взели са 1млрд. форинта безвъзмездна помощ от някакъв европейски фонд + 700млн. форинта от правителството , демек общо 9млн. лева , вадят 105 градуса от 2300 метра ... пестят по 40 тона СО2 на година ... :))) ... май снабдяват и една оранжерия с остатъчната топлина ... 50 кинта за мегаватчас ... газчицата викаш незаменима , а ?! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
на БЕХ несъбираемите два и половина милиарда вземания кой ще ги плаща ... ?! а цените ще се либерализират и за битовите потребители до 2025 , освен за уязвимите лица предполагам ... тъй че каквото било с кроссубсидийте отива в историята ... ти докога смяташ че цялата система може да работи на загуба постоянно ?! виждаш колко струва токът от една модерна въглищна централа , мариците 1 и 3 , за да може да си плаща коректно заемите , да генерира печалба и да плаща добри заплати на работещите в нея ... това са реалностите , а не на измислените цени на аец-а и марица 2 , дето нито за депа и ликвидиране се събират пари и ако от бюджета не превеждат марицата фалира отвсякъде ... в нова зенландия видя колко струва токът , кво им е , а ?! имат ли си промишленост ?! бягат ли от там хора или натам бягат хора , а ?! дали токът ще струва 24ст или 40ст за една работеща фирма в общия случай няма никакво значение , абсолютно никакво . имам познати с по 10 работни групи машинарии плащат ток по7-8-10 бона , климатизирани помещения с регулирана влажност и прах ... въртят по няколко милиона месечно , какво ги грее токът ... :))) ... модерните машинарии всичко е супер ефективно , не ги чуваш кое как работи , двигатели , пневматики , хидравлики , каквото е било преди години забрави сега ... всичко се мисли да работи с минимум енергия и да оползотворява всяка инерция и топлина ... :)))студените и мъгливи дни са в котловините по принцип , огледай картата на БГ за районите с най-добро слънцегреене и виж дали ще има мъгли там ... :))) ... това те интересува ... няма кой да строи фотоволтаици дето ще прави пари от тях на места с ниско слънцегреене ... нито вятърни турбини да инсталира на места с малко вятър ... :)))преди 4 години четох , и то случайно попаднах на него , човек абсолютно с нищо не свързан с бизнес в БГ , изчисляваше как да се оправи проблема с многото работещи във въгледобива у нас , как да бъдат преобучени , какви специалности ще трябват при преминаване на нискоемисионни електропроизводства и закриване на въглищата ... как да се създадат необходимите департаменти във висшите и средните училища ... :)))тъй ... още малко за цените ... :))) ...в линка по-долу е сметката на унгарска енергийна фирма , дето имат 4 геотермални централи , виж най-вискота цена , предполагам е на най-старата и не ефективна централа . и четирите служат за отопление , май от едната и ток правят . вадят топлото от дълбочко , по-дълбочко от колкото се намира у нас и на температури с малко по-ниски от нашите , абе почти са си равни ... значи 3654 форинта за гигаджаул , или това прави 70,49лв за мегаватчас . у нас цената на топлофикация софия е 82,02 за мегаватчас ... а пък най-ниската цена е 2695 форинта за гигаджаул или това прави 51,84лв за мегаватчас ... още дуднете за газчицата колко е велика и колко не струват ВЕИ-тата ... :)))те ти унгарците : http://***.publicnow.com/view/F46F347CB8CB73CB683F5CAC859409606812B524?1601538481те ти топлофикация софия : https://toplo.bg/corporate/prices
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Ех Зелев, 10 зимни студени дни с мъгла и студ и всичкото ви съхранение ще отиде на майна си. Цените, "евтините" - както ги презентираш, ще хвръкнат до небесата. А когато цените се либерализират за обикновените хора, ще разберете каква е разликата между базова мощност и зелен популизъм. Спрете АЕЦ - нали е вреден, махнете газта нали и тя затопляла с СО2, взривете въглищата, нали това са ви мокрите сънища. Те хората ще ви намерят, да ви благодарят за добрините и за справедливия "зелен преход". Това което каза днес зам.министъра на икономиката на този форум е, че зеленият преход засяга 79 процента от бизнеса в България, който трябва да се трансформира по един или друг начин и засяга 79 процента от работните места. Това което вчера каза Жечко и днес колегата му е, че държавата се страхува за изтичане на бизнеси в съседни държави, в които няма зелени сделки. Нищо не си измислям цитирам ти. Ти ми пращай линкове на оня остров, на който освен туризъм и зехтин няма нищо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Да се свържеш с Гърция за производство на ел. енергия е аналогично на това да ги конкурираш с черноморски туризъм. Трябва да си абсолютно луд, да очакваш, че ще има конкурентно предимство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
90% от всичко що работи с въглища в България е собственост на ДПС сараите. В допълнение извън темата, но да кажа, че 90% от хотелите, въобще туристическият бизнес, също се държи от сараите. И още малко да допълня, че 90% от икономиката ни е изкупена и е в ръцете на сараите. И за последно да кажа, че 90% от пустеещите български земи, също са изкупени от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
тъй е ... м/у другото за цитираната цена на търгът в португалия , има включени и 20% от предложения капацитет да има съхранение и да участват на пазара на мрежови услуги с него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Рано или късно ще има видов ден! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още