IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Време е Великобитания да се подготви за Brexit без търговска сделка*

Въпреки това от Брюксел дадоха знак, че преговорите продължават следващата седмица

15:07 | 16.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

"Великобритания ще се подготви да напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, без да има сключена нова сделка за свободна търговия", обяви пред репортери британският премиер Борис Джонсън, обвинявайки блока за отказа да предложи достатъчно добри условия, съобщава Bloomberg.

Джонсън заяви, че винаги е отворен да изслуша лидерите на ЕС, ако се върнат с „фундаментална промяна в подхода“.

Миналия месец британският лидер определи краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение, заявявайки, че няма смисъл разговорите да продължават след седмици без адекватен напредък.

„По каквато и да е причина, от срещата на върха става ясно, че след 45 години членство те не са готови, освен ако не се извърши някаква фундаментална промяна в подхода, да предложат на тази държава същите условия като на Канада", заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

„И така с пълна увереност, ние ще се подготвим да възприемем алтернативата и ще просперираме мощно като независима нация за свободна търговия, контролирайки и определяйки нашите собствени закони", каза Джонсън.

„Освен ако не настъпи фундаментална промяна в подхода, ще се заемем с австралийското решение. И трябва да го направим с голяма увереност. Става ясно, че ЕС не иска да сключва сделка като тази с Канада, която първоначално поискахме", посочи британският премиер.  „Ако има фундаментална промяна в подхода, разбира се, ние винаги сме готови да ги изслушаме, но това не изглежда особено обнадеждаващо от срещата на върха в Брюксел", допълни британскят премиер.

„Те искат непрекъсната възможност да контролират нашата законодателна свобода, риболова ни, по начин, който е напълно неприемлив за (независима) държава.“

Британският външен министър Доминик Рааб заяви по-рано, че Великобритания е "изненадана и разочарована" от отношението на ЕС.

Сделката „зависи от другата страна“, подчерта той. „Казаха ни, че Великобритания трябва да направи всички компромиси в следващите дни“, каза Рааб пред Sky News. По думите му това не може да е правилно в хода на преговори.

Въпреки позицията на Джонсън от Брюксел дадоха знак, че преговорите не само продължават, но и ще се усилят темпа си.

Екип от преговарящи от ЕС ще замине за Лондон следващата седмица, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съобщение в Twitter.

Източник на Bloomberg от блока заяви пред медията, че екипът не е интерпретирал думите на Джонсън като сигнал за прекратяване на преговорите.

*Информацията е актуализирана към 15:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Борката кво си мисли, че 80 милиона британци ще просперират мощно, а съседите, 440 милиона европейци няма да просперират и само ще стоят и ще гледат. Ще стават панаири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
No 10 escalates no-deal rhetoric, saying 'trade talks are over'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още