IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага безусловно удължаване с година на ядрената сделка със САЩ

Срока на споразумението трябва да изтече през февруари и ако това стане, ще е „много тъжно“, каза Владимир Путин

16:26 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин предложи удължаване с 1 година на договора New START за ограничаване на ядрените оръжия между Русия и САЩ, без да бъдат поставяни каквито и да е било условия. Сегашното споразумение трябва да изтече през февруари 2021 година. По думите на руския държавен глава, ако това стане, би било „много тъжно“.

„През всички тези години договорът работи добре, изпълнявайки своята роля като ограничител на оръжейната надпревара“, каза Путин по време на среща на Съвета по сигурност на Руската федерация, излъчвана по държавната телевизия.

„Имам предложение по-специално за удължаването на договора без каквито и да е било условия за поне една година“, допълни той, цитиран от Bloomberg.

САЩ настояват за разширяване на условията по сделката от 2010 г., но досега не успяваха да получат подкрепата на Москва. По-рано този месец високопоставен американски държавен представител заяви, че е постигната рамка на нова сделка, но от руска страна бързо уточниха, че споразумение няма.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза на Путин в петък, че се водят „интензивни“ консултации по договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още