IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежаваната от VW Traton договори останалите акции на Navistar

Производителят на тежкотоварни превозни средства иска да поеме пълния контрол над американската компания в сделка за близо 3,7 млрд. долара

21:40 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за тежкотоварни превозни средства на германския концерн Volkswagen AG, Traton SE, напредва сериозно по отношение на планираното си навлизане на американския пазар с покупка за няколко милиарда долара. След тежка борба Volkswagen постигна споразумение с американския производител на камиони и автобуси Navistar за доскоро спорната цена за оставащия дял и вратата към важния северноамерикански пазар на търговски превозни средства вече е широко отворена. Цената на желанието за експанзия: Traton трябва да плати около 3,7 милиарда щатски долара (3,2 милиарда евро) за акциите в американската група, които базираната в Мюнхен компания все още не притежава,  съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници, запознати с темата. 

Бордовете на компаниите са договорили новата цена от 44,50 на акция за въпросния дял, който Traton все още не притежава. Компанията излезе с изненадващо изявление на 14 октомври, в което посочва, че офертата ѝ е „най-добрата и последна“ на стойност 43 долара за акция и изтича днес в 18:00 ч. централноевропейско време.

Акциите на Navistar поскъпнаха с 24% до 43,75 долара за дял преди началото на сесията в петък.

Говорител на Traton отказа да коментира въпроса. Bloomberg съобщи по-рано, че компаниите провеждат преговори в последния момент, за да постигнат компромис по отношение на цената. CNBC първи съобщиха, че се доближават до сделка при 44,50 долара за акция.

Повишаването на стойността на звеното за камиони на VW е основен приоритет за главния изпълнителен директор Херберт Дийс. Traton е в разгара на голямо преструктуриране на своето подразделение MAN и Дийс изтъкна значението на придобиването на Navistar в своето обръщение към акционерите на годишното общо събрание на най-големия автомобилен концерн в света по пазарен дял.

Придобиването на Navistar, производител на камиони, към портфолиото на Traton ще помогне на VW да се конкурира по-успешно с лидерите в сектора Daimler AG и Volvo AB. Понастоящем германският концерн няма пряк достъп до северноамериканския пазар, най-големият източник на приходи в бранша, и вместо това разчита на продажбите в Европа и Латинска Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още