IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петото "Велико народно въстание": Студенти, евродепутати, граждани

Шествието отдаде своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември

21:31 | 16.10.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Петото така наречено "Велико народно въстание" продължава в центъра на София.

То започна малко след 17 часа в Триъгълника на власта и бе организирано в днешния стотен ден на протеста, в който се иска оставката на правителството и главния прокурор. Движението по столичния булевард "Цар Освободител" бе блокирано. 

Николай Хаджигенов от "Отровното трио" посочи, че днес се отбелязват 100 дни вот на недоверие към правителството. Той допълни, че тази вечер заедно с българите на площада са четирима евродепутати, които ще говорят пред събралите се. Двама от тях са на място на протеста.

Един от тях бе независимият евродепутат от Хърватия Иван Синчич, който отбеляза, че корупцията не е само български, но и хърватски и като цяло европейски проблем и всеки европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в своята страна, за да може да живее нормален живот.

Синчич заяви пред събралите се, че Европа вижда проблемите им, но уточни, че българите трябва да се справят с тях, защото това е българската държава. "Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно", заяви още той.

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг пък се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. "Ако ни пречат - да се махат", призова той.



На този етап обстановката на протеста е спокойна, но има засилено полицейско присъствие.

На проявата има две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството е и пунктът на т.н. "Отровно трио", съобщава БНР. 

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. "За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем", допълни той.

След традиционното приключване на събитието с химна на България протестното шествие се отправи към храм-паметника "Александър Невски", за да отдаде своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември, след което множеството се отправи на традиционното шествие към Орлов мост, който за поредна вечер ще бъде блокиран.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка мечтае Партията Кърмилница да спечели, да развеят червения флаг със сърпичука и хванати ръка за ръка заедно с Корни, Болен, Костя Копейкин и други ятаци, заедно да пристъпят в обятията на евразийския съюз.А Другарката Комсомолка, препасала Макаров, да ходи да раздава правосъдие и да громи капитализъма...:))))Сънуваш ли Сталин и Гошо Тарабата?Приличаш ми на Велислава Дърева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Къде е коментарът на Тиквата и на Каскета за резолюцията? Защо се крият в землянките или по горички на пънчета и двамата? Наакани от страх да не ги види народът, че ще ги замеря с яйца.Резолюцията на ЕП за върховенството на правото в България бе приета в четвъртък. Съдържанието бе донякъде неочаквано, защото наблюдатели и експерти смятаха, че ЕНП, като най-многобройна в ЕС, ще успее да смекчи натиска върху управлението на Борисов. Окончателният вариант обаче е такъв, че най-логичната реакция би трябвало да е оставка на Борисов. Въпреки призива на парламентарната група на ЕНП и напъните на Манфред Вебер депутатите да не подкрепят резолюцията, тя бе приета. Дори 7 депутата от ЕНП я подкрепиха! Други 32-*** са се въздържали. Общо за гласуваха 358 депутати. Против бяха 277, а въздържалите се - едва 56.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
george353
преди 3 години
България е бостан с тикви. Едните тикви викат против другите и си мислят, че не са тикви. Смяната на една тиква с друга е инфантилна работа. Този процес на тиквообмен го гледам вече 30г. А вялата групичка на площада не е носител на нови идеи, а на зарази. Бих им пожелал успех ако знаеха какво искат. Повечето хора не ги подкрепят, защото не си падат по лозунгарски мероприятия. Това не е протест, а комсомолско събрание. Дано не съм прав и тази групичка да е носител на нещо повече от кадрова промяна, но надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ми, то до истинските избори останаха 4-5 месеца, та ако продължават да си ходят на "протести", накрая спокойно могат да кажат, че те са го свалили, нищо, че то просто е станало време за гласуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
нали немало право да се събират повече от 10 човека, щели се затварят улилища, заведения, мерки некви, алабалистики, щото опасен космическия вирОс нали еее тия тмам дет крякат за пари що не ги лови заразата или би тряяало да иаме вече трупове по улиците ?? Всеки с IQ над пудел мое види че "пандемията" е съчинение с елементи на насиранеe и измишльотина без край ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Още малко остава, Тиквата ще се пукне до 1-2 месеца, няма да издържи до редовните избори, рейтингите им падат всяка минута. ГЕРБ са в паника под психически стрес, не трябва да ги оставяме нито за миг спокойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
serafima
преди 3 години
Стъпка по стъпка до победата. Победа над крадливата и опростачена банда, водена от Борисов. Успех, млади и интелигентни момичета и момчета!А неколцината неграмотни платени с наши пари бокови *** какво друго да пишат по сайтовете освен това, което им се диктува??Евгений Дайнов : Такава подкрепа от страната за протестиращите в София не съм виждал от четвърт век. Българското общество има други мисли, нагласи и щения. Това притиска управляващите. Борисов определено дава фира. Седи на пън и срича от хартийка пред другите двама, които са по-грамотни от него и го изпитват. Тези хора са изтерясали, те знаят, че са под натиск и отвън.Искаме правосъдие без каскет, защото сегашното е всичко друго, но не и правосъдие за всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия вече са колкото феновете на Славия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
На някой дpeме ли му все още за тези умрели протести?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
според мен Бащицата назначи на минимална заплата към герб тия тримата от тройката , да прецакат работата на въстанниците ... :))) ... е успяха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още