IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Куче, което лае…

Британският премиер заплашва да прекрати търговските преговори, но не предприема действия за това

22:09 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

“Куче, което лае, не хапе”, гласи стара поговорка. Такъв е случаят и с последните реплики на Борис Джонсън относно преговорите за Brexit. В петък премиерът отново заплаши да изведе на 1 януари Великобритания от единния пазар без търговска сделка. Исканията на ЕС са "напълно неприемливи", заяви той във видео изявление.

Европейците не били готови да дадат на Великобритания споразумение като Канада, каза Джонсън. Това станало ясно на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Следователно той стигнал до заключението, че трябва да се подготви за „No Deal“ на 1 януари. Въпреки това, като предпазна мярка, той добави: "Освен ако няма фундаментална промяна в техния подход”.

Това изрично ограничение ясно посочва, че заплахата на Джонсън да не се подписва под договор с ЕС не е последната му дума. Вместо това най-важната новина за деня е, че той иска да продължи да преговаря. Умишлената реторика има за цел да отвлече вниманието от факта, че неговият ултиматум за наличие на готова за подпис сделка до 15 октомври отмина без никакви последствия.

Главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост ще се срещнат в Лондон следващата седмица. Отново ще става въпрос за риболова и контрола на субсидиите.

Мрънкането на Джонсън относно “застиналия ЕС” е отговор на безкомпромисната декларация на лидерите на ЕС от четвъртък. Правителствените ръководители на ЕС разкритикуваха факта, че няма достатъчно напредък по ключовите въпроси. И, внимание - подчертаха, че очакват раздвижване от Джонсън.

Това не беше добре прието в Лондон. В четвъртък вечерта главният преговарящ Фрост вече изрази недоволството си в Twitter. Той бил "разочарован" от декларацията на Срещата на върха и "изненадан", че само Лондон трябва да отстъпва. Това бил необичаен начин за преговори.

В петък сутринта външният министър Доминик Рааб даде ясно да се разбере, че Лондон няма да стане от масата за преговори. Все още може да има компромис, каза той пред ВВС. 

Последната ескалация в преговорите прикрива факта, че нещата се развиват добре. „През последните няколко седмици и двете страни внимаваха да не затворят пътища за решение“, казва Саймън Фрейзър, бивш външен държавен секретар и партньор в консултантската фирма Flint Global. Вижда се „Landing Zone“, признава той.

Политическата воля за споразумение е налице и от двете страни. Мнозинството в британския кабинет е за споразумение, казва Фрейзър. Освен Джонсън, сред искащите споразумение са министърът на финансите Риши Сунак и министърът на кабинета Майкъл Гоув.

И от страна на ЕС дойдоха сигнали за компромис след Срещата на върха. Барние подчерта, че е готов да засили преговорите през следващите две или три седмици. Канцлерът на Германия Ангела Меркел също подчерта, че трябва да се намери компромис, който да е от полза и за двете страни. И двете послания бяха положително посрещнати в Лондон. 

А Фрейзър смята, че британското възмущение от декларацията на върха ще бъде изиграно. „Никой не може да очаква лидерите на ЕС публично да помолят своите преговарящи да направят компромис“, каза той. “Правителствените ръководители не могат да изглеждат по-меки от Комисията”.

По-специално френският президент Еманюел Макрон не искаше да покаже никаква слабост на Срещата на върха. Той цели осигуряване на възможно най-широкообхватни риболовни права за своите рибари в британските крайбрежни води. В същото време знае, че Франция и други държави с традиции в риболова ще трябва да приемат по-ниски риболовни квоти в бъдеще. Тъй като алтернативата за липса на сделка ще направи бъдещето на рибарите още по-тежко от януари.

Джонсън също не може да си позволи сценарий за раздяла без договорка. Той е презает с овладяването на пандемията. Икономиката страда, страната е изправена пред второ блокиране, а той е в тежки спорове с кметовете в северната част на Англия и регионалните правителства в Шотландия и Уелс. Следователно в негов интерес е да изчисти проблема Brexit възможно най-скоро.

Британските бизнес асоциации също се надяват на това. "След четири години преговори и толкова много преодолени препятствия няма време да се отказваме", казва Каролин Феърбейн, ръководител на бизнес асоциацията CBI. "Нито една от страните не може да си позволи да падне баш на последната ограда”, подчертава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още