IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 страни от ЕС: Блокът се нуждае от стратегия за битка с дезинформацията за 5G

И България е сред държавите, предлагащи създаването на информационна кампания за справяне с проблема

12:52 | 19.10.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейският съюз трябва да излезе със стратегия за справяне с дезинформацията за 5G технологиите или рискува неверни твърдения да дестабилизират икономическото възстановяване и дигиталните цели, обяви група от 15 държави, сред които и България, предава Ройтерс.

Конспиративните теории, че новият коронавирус може да е свързан с безжичната технология, в последните месеци доведоха до разрушаването на мобилно оборудване в 10 европейски страни и до нападения над работници, занимаващи се с поддръжката на мрежите.

27-те страни членки на Европейския съюз виждат 5G като основата за своето икономическо възстановяване, с обещанието да даде възможност на всичко – от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство.

15-те страни са посочили притесненията и предложенията си в съвместно писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Маргрете Вестагер, еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и еврокомисаря за прозрачността и ценностите на Европейската комисия Вера Йоурова.

„Ясно е... че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз“, посочват те и призовават ЕС да „възприеме активен, дългосрочен и системен подход“ за справяне с опасенията за 5G и електромагнитните полета (ЕМП).

„Ние като държави членки сме готови да допринесем за тази инициатива на ниво ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията и ЕМП“, гласи писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания, свързани с рисковете за здравето на хората, предлагат кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, както и широки дебати, свързани със страховете и притесненията на опонентите на 5G.

Другите, които са подписали писмото, са Австрия, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Полша, Словакия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Прави са хората ! Това е непожелано облъчване. По същата логика може да ти *** на носа и да твърдя , че не вреди на здравето ... не желая радио облъчване или ако ще ме лъчат искам да ми се заплаща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още