IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА избра Nokia да направи първата 4G мрежа на Луната

Планът е проектът да се осъществи през 2022 г.

14:01 | 19.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финландската компания за телекомуникационно оборудване Nokia беше избрана от НАСА да изгради първата клетъчна мрежа на Луната, съобщава европейският гигант.

Nokia ще има задачата да създаде първата LTE/4G комуникационна система на Луната, с което да проправи път за устойчиво човешко присъствие на лунната повърхност.

Иновациите на Nokia Bell Labs ще бъдат използвани за изграждането и внедряването на първото ултракомпактно LTE решение от край до край в Космоса, като идеята е това да се случи в края на 2022 г.

Nokia си партнира с Intuitive Machines за мисията, за да интегрира тази новаторска мрежа на летателния апарат, а след това на лунната повърхност. Мрежата ще се самоконфигурира и ще установи първата 4G комуникационна система на спътника.

Мрежата ще предостави ключови комуникационни възможности за предаване на данни, включително за жизненоважни и контролни функции, за дистанционно управление на луноходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока резолюция. Всички тези приложения са особено важни за дългосрочното човешко присъствие на лунната повърхност, допълва прессъобщението на Nokia.

LTE мрежата на компанията, която е предшественик на 5G, е идеална за осигуряване на безжична свързаност за всяка дейност, която астронавтите трябва да извършват. Тя ще даде възможност за гласова и видео комуникация, телеметрия и обмен на биометрични данни.

Лунната мрежа на Nokia ще се състои от базова LTE станция с интегрирани Evolved Packet Core (EPC) функционалности, потребителско LTE оборудване, специални антени и софтуер за контрол на операциите и поддръжката. Решението е специално разработено, така че да издържи на тежките условия при изстрелването и кацането на Луната, както и за работа в екстремните космически условия. Изцяло интегрираната клетъчна мрежа отговаря на много строги ограничения за размери, тегло и мощност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ти остави Ганимеда, ама от кога луната е юрисдикция на НАСА, че тя да казва кой къде каква мрежа ще прави? Ами ако китайците ги изпреварят и Хуивей изградят мрежа там, да не земат да им съвпаднат честотите?Това малко като лафа - "Продавам парцели на луната, ако преведете парите до 24h, правя 25% отстъпка" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
А за Ганимед кой печели търгът за мобилна мрежа, че утре заминавам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още