IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е седма в ЕС по свиване на строителството през август

Спадът на строителството у нас се е ускорил спрямо юли и юни, сочат данни на Евростат

13:58 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

България е на седмо място в Европейския съюз по най-голям годишен спад на строителната продукция през август, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителството у нас е отчело свиване с 4,9% на годишна основа, като то се ускорява спрямо юли и юни, когато беше регистрирано понижение от съответно 4% и 2,2%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Словакия с 18%, Унгария с 13,6% и Полша с 12,1%. Ръст е регистриран в Румъния с 12,4%, в Словения с 4,8% и във Финландия с 2,2%. Строителство Строителство

На месечна база Франция отбелязва най-голям ръст на строителството с 4,9%, следвана от Словения с 2,4% и Унгария с 1,9%. Най-големите спадове са регистрирани от Словакия с 2,5%, Белгия с 2% и Чехия с 1,4%.

У нас строителната продукция отбеляза спад от 1% спрямо юли.

На ниво ЕС строителството се е свило с 1,5% на годишна основа, докато в еврозоната спадът е с 0,9%. Той се определя от по-ниското равнище на строителството на сгради, докато гражданското и инженерното строителство записва ръст на годишна основа.

На месечна база строителната продукция е нараснала с 2,6% в еврозоната и с 2,4% в ЕС като цяло, като ръстът се определя предимно от строителството на сгради, докато гражданското и инженерното строителство нараства с по-бавен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още