IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel продава бизнеса си с NAND памет на SK Hynix за 9 млрд. долара

Богатата на традиции американска компания се преориентира към високорентабилни пазари, на които вече има доминиращо положение

10:06 | 20.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на чипове Intel Corp. продължава да консолидира портфолиото си от продукти и услуги, като се освобождава от ненужни активи. Intel ще продаде своя бизнес с NAND флаш памет на корейския концерн SK Hynix, предава Bloomberg, като се позовава на съобщения на компаниите.

Финансовата стойност на сделката е до 9 млрд. долара. Според параметрите сумата ще бъде преведена под формата на две плащания от страна на SK Hynix към Intel.

Първият трансфер е на стойност от 7 млрд. долара и ще бъде изплатен след получаването на необходимите одобрения от регулаторите в двете страни.

Ако всичко върви по план, сделката ще бъде финализирана през март 2025 г., когато е предвидено и последното плащане в размер на 2 млрд. долара. 

Придобиването ще осигури контрол на SK Hynix върху подразделението за NAND флаш памет, включително производството на SSD дискове и прилежащата интелектуална собственост.  

Така придобиването ще укрепи позицията на Hynix в бизнес, който е в подем, след като Covid-19 стимулира търсенето на чипове от различни индустрии - от производството на смартфони до центровете за данни. Корейската компания доминира в сектора заедно с Samsung Electronics Co. и Micron Technology Inc. Акциите на Hynix се обезцениха с около 1,8%, след като анализаторите изразиха опасения относно цената на най-голямото придобиване на компанията досега.

„Hynix навлиза в бизнеса с хипермащабни контролни чипове, закупувайки бизнеса на Intel. Въпреки че има известен скептицизъм по отношение на цената на сделката, мисля, че тя няма да бъде в тежест, защото ще осигури стабилен дългосрочен паричен поток“, казва пред Bloomberg Грег Рох, анализатор в HMC Securities. „Консолидацията на пазара е добра новина за корейските производители на чипове за памет и ще облекчи проблемите с прекомерното предлагане“.

Продажбата включва и голямо производствено съоръжение на американската компания в Китай. Според договорката  Intel ще продължи да създава NAND памет модули във фабриката в Делиан (Североизточен Китай) до приключване на сделката.  

Intel заяви преди месеци, че проучва опциите за бизнеса за флаш памети. Hynix обаче няма да купува подразделението Optane, което разработва чипове, които могат постоянно да съхраняват данни и да ги четат и записват по-бързо от NAND.

Продуктът, който беше пуснат в продажба през 2018 г., беше тестван успешно от някои големи доставчици на облачни услуги, а Alibaba Group Holding Ltd. използва технологията, за да подкрепи големите си продажби за Деня на самотните сърца. Боб Суон, главен изпълнителен директор на Intel, описа Optane като „нещо специално“ миналата година. Intel разработва тази технология съвместно с Micron. 

Сitigroup е консултант на Hynix по сделката, докато Bank of America консултира Intel. Сделката може да позволи на Hynix да надмине Kioxia - дъщерно дружество на Toshiba Corp. - на пазара за NAND флаш памет, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Антея Лай.

Сделката ще консолидира пазара на NAND памет, като според Bloomberg Intelligence Samsung, SK Hynix и Kioxia ще генерират над 70% от приходите, което ще помогне за възстановяване на цените на NAND и ще намали загубите.

Сделката също така допълнително ще рационализира изпитващата затруднения империя на Intel. Откакто пое поста през 2019 г., Суон се стреми да продаде няколко подразделения, които не са част от фокуса на компанията върху процесорите за персонални компютри и сървъри.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания забави производството на важни чип линии и сега изостава от някои играчи в индустрията в производствените технологии. От началото на тази година акциите са поевтинели с около 9%, докато референтният индекс Philadelphia Semiconductor е нараснал с почти 29%.

Въпреки закъсненията сървърният бизнес на компанията се представя добре. Отказът от друг неосновен бизнес може да помогне на Intel да се съсредоточи върху отстраняването на своите проблеми в технологиите на чиповете.

През 2019 г. технологичният гигант Apple Inc. плати 1 млрд. долара на Intel Inc. за нейното подразделение за смартфон модеми, а чрез тази сделка производителят на iPhone се подготви за предстоящия преход към следващото поколение безжични технологии, известни като 5G мрежи. През тази година пък Intel продаде подразделението Home Gateway Platform Division на калифорнийската компания MaxLinear за 150 млн. долара. Иначе казано - Intel се преориентира към високорентабилни пазари, на които вече има доминиращо положение, вместо да изразходва усилия за диверсификация на силно конкурентни пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Изпуснах тошиба, WD ги ползваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Жалко, интел имаха някои прилични евтини ссд-та, а ксиникс почти не достигат до пазара в Европа, почти всичката памет тук е микрон или самсунг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още