IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите жилища в Китай поскъпват с най-бавния темп от 2016 г.

През септември много строителни компании предприеха стъпки за намаляване на цените, за да привлекат купувачи преди осемдневния Национален празник

10:55 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са нараснали с най-бавния си темп от над 4,5 години, тъй като затягането на мерките в някои от големите градове е помогнало за охлаждането на имотния пазар въпреки възстановяването на по-широката икономика, предава Ройтерс.

Освен това цените на новите жилища в Китай са нараснали малко по-бавно на месечна основа през септември, показват публикувани във вторник официални данни, а броят на градовете, съобщаващи за месечен ръст на цените на новите жилища, е намалял.

Възстановяването на имотния пазар в Китай е предоставило така необходимата подкрепа на икономиката, пострадала тежко от коронавируса по-рано тази година. Но държавните ръководители въведоха нови ограничения през последните месеци заради безпокойство от балон на имотния пазар.

„Широкото затягане на жилищните политики от юли насам оказва влияние на данните за цените на жилищата“, коментира Джан Дауей, базиран в Пекин анализатор в имотната компания Centaline.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са нараснали с 0,4% през септември в сравнение с август спрямо ръста от 0,6% месец по-рано, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

На годишна основа цените на жилищата са се покачили с 4,6% през септември, което е най-бавният темп от февруари 2016 г. През август беше регистриран ръст от 4,8%.

Над 20 града въведоха нови правила от юли насам за предотвратяване на рязък ръст на цените, а регулаторите наложиха строги ограничения на нивата на задлъжнялост на строителните предприемачи.

През септември много строителни компании предприеха стъпки за намаляване на цените, за да привлекат купувачи преди осемдневния Национален празник.

„Забавянето на растежа се дължи и на нарасналото предлагане, тъй като предприемачите засилиха промоционалните продажби по време на традиционния пиков сезон“, отбелязва Джан.

Със затвърждаването на възстановяването в Китай икономисти твърдят, че държавните ръководители ще наблюдават внимателно цените на жилищата и ще променят правилата, ако е необходимо.

Инвестициите в имоти в Китай са нараснали с най-бързия си темп от близо година и половина през септември. В същото време коефициентът на задлъжнялост на домакинствата се е извисил до рекорд през юни, заплашвайки да спъне частното потребление, което е ключов източник на растеж.

Данните на Националната статистическа служба от вторник показват още, че броят на градовете, регистриращи месечен ръст на цените на новите жилища, е намалял до 55 от 70 спрямо 59 през август. Малките градове отбелязват най-силните месечни ръстове.

Очаква се цените на новите жилища в Китай да нараснат с 4,8% тази година, показа допитване на Ройтерс в края на септември. Това е по-бавен темп от миналата година на фона на усилията на Пекин за намаляване на задлъжнялостта на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още