IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: София няма да има проблем с водата в следващите 3 години

От началото на годината спряхме внасянето на отпадъци, увери Емил Димитров

10:38 | 20.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

София няма да има проблем с водоснабдяването "за следващите три години". Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ.

По думите му и язовир Искър, и язовир Бели Искър са пълни. Те, заедно със Студена, Дяково, Калин и Карагьол са сред най-пълните в страната. "Само кажете и след две седмици почват да преливат", каза министърът с цел да покаже, че наистина има пълни язовири в страната.

Димитров припомни, че на 27 ноември изтича срокът за регистрация на кладенците в частни дворове. „Тези, които са готови, могат да се регистрират, но заради коронавируса хората нямаха възможност да отидат да подадат документи. Затова минимум една или две години трябва да се отложи този срок“, обясни Димитров и добави, че в четвъртък ще разговаря със земеделския министър Десислава Танева по въпроса за срока.

Той уточни, че е разрешено да се ползва безплатно до 10 кубика вода дневно. „Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик. Нямаме материален интерес, но не може всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване“, обясни още министърът. 

За догодина е предвидено всички земеделци да получат вода, без да бъдат ограничавани. Много е важно за земеделците, че тази година никого не оставихме без вода, а по молба на земеделския министър направихме деривация за захранване на цялата Тракийска низина, поясни Емил Димитров и обеща, че „каквото падне зимата като дъжд, ще го дадем на земеделците“.

Тази година ще има камери на много места и ще има санкции навсякъде, заяви министърът на екологията относно замърсяването на въздуха от заводи в различни райони на страната.

По думите му още от началото на годината вносът на нелегални отпадъци от Италия е спрян. Всички отпадъци на София обаче в момента се изгарят във Враца, посочи Димитров и изказа разочарованието си, че изграждането на завода за горене на боклуци в столицата се бави. „Заводът в София ако може никога да не тръгне… Ние в момента боклука го разпределяме и пращаме във Враца, ако заводът във Враца бъде затворен, ще имаме огромен проблем“, коментира той.

„В момента се внасят малки количества с кораби на пристанището във Варна. Под контрол са два завода – в Девня и Враца, където количествата са символични. Там са на системата 80% български отпадъци и 20% внос“, уточни Димитров.

Екоминистърът обеща, че проблемът с отровните пестициди ще бъде решен. Всички намерени опасни вещества ще бъдат изнесени от страната. „Пестициди около 1000 тона ще успеем да изнесем до Нова година. Осигурихме средства. Продължават да изскачат отпадъци отвсякъде. Всеки иска, ако може, държавата да му решава проблемите и ако може, да съм аз. Всеки проблем ми коства около 6 месеца“, оплака се министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
пасъм
преди 3 години
Защо не накарат само тези за стопански нужди да се регистрират? Те са голям потребител.Хората с кладенци по дворовете няма да се рагистрират и след 2 години от страх, че ще им наложат такси някога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още