IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция забрани на Huawei и ZTE да изграждат 5G инфраструктура

През следващия месец страната планира да продаде на търг честотите за новия 5G стандарт

15:56 | 20.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Шведският телекомуникационен регулатор забрани използването на технологиите на китайски компании Huawei Technologies Co и ZTE Corp. в местната 5G мрежа. Шведският орган за пощите и телекомуникациите (PTS) заяви, че този ход следва оценката на шведските военни и службите за сигурност, предава Bloomberg.

През следващия месец Швеция планира да продаде на търг честотите за новия 5G стандарт. Компаниите, участващи в търга, ще трябва да премахнат технологията на Huawei и ZTE от съществуващите си централни функции до 1 януари 2025 г.

Местният доставчик на телекомуникационно оборудване Ericsson AB и финландският доставчик Nokia Oyj вероятно ще се възползват от забраната. Двете компании може да оформят ефективен дуопол на западните пазари.

След натиск от САЩ, които считат китайските компании за риск за сигурността, европейските правителства започнаха преглед на ролята на Huawei в изграждането на своите мрежи. Великобритания беше първата европейска държава, която забрани технологията на Huawei от нейната 5G мрежа от 2027 г. Сега много компании в Обединеното кралство трябва да сменят част от своята 4G технология на Huawei за сметка на оборудване на Nokia и Ericsson, преди да инсталират 5G.

ZTE, много по-малкият конкурент на Huawei, почти се срина, след като Министерството на търговията на САЩ му забрани да купува американски технологии за три месеца през 2018 г. Както ZTE, така и Huawei ще бъдат изключени от плановете и на Индия за изграждане на 5G мрежи.

Tele2 AB, втората по големина телекомуникационна компания в Швеция, използва Huawei за своето 4G оборудване и отбелязва във вторник, че китайската компания „върши чудесна работа“, но операторът има план в случай на забрана.

Шведският орган предостави достъп до нови 5G инсталации на Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige и Teracom. Одобрението означава, че компаниите могат да участват в търговете на Швеция за 3,5 GHz и 2,3 GHz честоти, които са ключови за изграждането на 5G.

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още