IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Маските на открито стават задължителни

Новото правило влиза в сила от четвъртък и ще важи до края на ноември

17:09 | 20.10.20 г. 39
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък, 22 октомври. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени, заяви той на брифинг.

Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса, каза министърът.

Мярката се прилага и в други държави, регистрирали ръст на случаите на коронавирус, допълни той.

„Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички", заяви проф. Ангелов.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата, каза здравният министър.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
Eби му мaйкaта, може ли "ПAPЦАЛ" да ми ценцурирате бе, ами ако просто искам да напиша нещо за пapцали, какво правим???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
Най-смешното е, че релно няма НИКАКВИ изисквания за качествата на тези "маски". *** да е, добре е. Аз ползвам в магазините полумаска за бояджийство, понеже не ми пречи на дишането и не си вдишвам обратно издишания въздух - за мен е комфортно, ама имам клапан, и 100% от издишаното си излиза през него. Ако си увия две врътки марля под носа - пак е маска. Нищо, че има 0.0000 % ефективност за това, за което се предполага. Ако няма изисквания и спецификации, всичко това е абсолютна пародия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Само минавам да попитам какво става с "ваксинката", дето се хвали Пyтeтo с нея? И с която местния русофилистичен слугинаж се хвалеше?? Май и ваксинката е при самальота 5то поколение, при хиперзвуковата ракетка, при високите заплати и при собствения интернет - в папката с обещанията.Хохо, Жужето е рашастанския Дядо Коледа. Само, дето чувала е пълен само с вятър и мъгла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
абе заразата е във въздуха бе ... две маски минимум ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Ходя пеш на работа през парка... През вътрешни алеи, където хора не минават... Маска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
купи си полиетиленов чувал ... на привършване били , ама за *** - спредимство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
с какво са препълнени болниците бе , *** ... с такива като тебе ли ... утре ако ти платят , може и с извънземни да ни зарадваш , трепка нещастна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
вма е препълнена , в пирогов не приемат нови болни в шумен е препълнено ... в благоевградско също ... "грипчето" си взима данъка междувременно ... мрънкалниците ривът , едно време ходехте на манифестации и ленински съботници безропотно , са голем проблем да ходите с маска няколко часа на ден ... иначе вички за "твърдата ръка" , ама видите леко нанагорно и оревавате орталъка ... лигльовци ...дядя вова , кво стана с безаналоговата ваксина против шап , дето са я писали за хора ... ?! ... '*** некадърницте , честно ... мислех си , ей тия верно ще направят нещо безаналогово , ще ме затапи дядя вова и нема кво да напиша ... :))) ... а то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Прощалните мъки нас едни корумпирани и самозабравили се отрепкиии, които не могат да направят абсолютно нищо за да ограничат Covid 19 и само си търсят да измислят нещо като оправдание уж колко загрижени са за народа си. Ако бяха загрижени щяха да вдигнат благосъстоянието му по време на пандемията, а не да го закопават още по-долу със забрани, всякакви граничения и безлихвени неколкомесечни кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Партия ГРОБ и слугинаж - за вас и задължителен противогаз !!!С резервен филтър!!А като минете покрай много хора - с прибежки и припълзавания !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още