IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антарктида, а не Марс - новият дом на човечеството?

Какво е бъдещето на образованието в ерата на глобална пандемия дискутираха участниците в конференцията "Образование и бизнес"

07:49 | 21.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA ATTENTION</em></p>

Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA ATTENTION

Обучението на изкуствения и естествения интелект, промените от дигиталното образование, бъдещият дом на човечеството, интердисциплинарността, трансформацията на банките, е-учебниците и умните градове бяха някои от темите в конференцията "Образование и бизнес: Иновации vs. Конспирации" на Bulgaria ON AIR на 20 октомври 2020 г.

В трите панела за бъдещето, образованието и изкуствения интелект  11-то издание на конференцията събра учени, преподаватели и представители на висшия мениджмънт на финансови и технологични компании, за да разсее някои конспиративни теории, разпространяващи се заради липсата на информация.

Антарктида

Когато нещо е неизучено, то крие тайни и така се появяват конспиративните теории, каза президентът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Не Марс, а откритата през 1820 г. и още ненаселена Антарктида вероятно ще стане следващото място, където ще се премести човечеството с нарастване на населението на планетата. България е сред 28-те страни, които поддържат база – учени там живеят, проучват и управляват континента.

„Огромното езеро под 5-километровия лед на Антарктида бе почти достигнато от сондаж американско-руско-френски екип. Съдържащите се в него организми на 1 млн. години биха могли да имат съставки, даващи тласък на лечението на много тежки и нелечими болести като рака, от който умират повече хора, отколкото от Covid“, разказа проф. Пимпирев.

„Богатият на полезни изкопаеми континент има всички редки минерали, включително мед, злато и сребро в района на българската база, които ще можем да използваме с времето. Наред с рекреативните възможности на Антарктида, там се  предлага и много печеливш туризъм, когато нямаме ограниченията както в момента“.

Банките

С промяната на потреблението и очакванията на клиентите им банките са в процес на дигитализация на бизнеса си, каза Стефан Григоров, кънтри мениджър Иновации в КВС Груп България.

„В момента клиентите искат бърза, лесна и персонализирана услуга, изискват много повече и това е катализатор на трансформацията“, каза Григоров.

Той съобщи, че ОББ в момента прави реорганизация на вътрешните процеси с цел автоматизирането им и дигитализацията. Разчита на мобилното си приложение и в организацията, развитието и увеличаването на дела на дигиталните продажби и разрастване на нетипично банковите услуги в него.

„Следващата стъпка е работа с изкуствен интелект и анализ на данните за създаване на модели за предвиждане на нуждите на клиента. България много бързо наваксва в това отношение“, каза Григоров.

В скоро време почти всички продукти и услуги на ОББ, част от KBC Group, ще са достъпни дигитално. Банката продължава да развива партньорства с висши учебни заведения за привличане на кадри.

Творчеството

Успехът на една компания зависи от нейните хора и тяхната креативност. Човек може да се учи на уменията, за да прилага творчеството в ежедневието си; цял живот се развиваме и ползваме това творчество, каза маркетинг мениджърът в Neterra Мая Калчева.

„Творчеството се ражда с ранно образование за откриването и развитието му. Съвременният бизнес има отговорността да създаде вътрешна академия за обучение на умения. Например младите хора имат много технологични познания, но в личната комуникация и работата в екипи срещат предизвикателства“, каза още Калчева.

Съветът ѝ към младите: да се вгледат в себе си и да правят избори, различни от тези, които средата в момента ни вменява.

 Всички сетива

Covid изигра ролята на катарзис и минахме за часове в 21в с възприемането на дигитална форма на образованието, каза Елена Немцова, директор на ЕСПА.

Дистанционното обучение е нещо, от което никой няма полза, за разлика от дигиталното образование - присъствено, но с деца, които идват в училище със своите лаптопи.

Училище ЕСПА се похвали, че е първото и единствено, минало на изцяло дигитално обучение от 1 до 7 клас с Google Classroom.

В 21 век учителят и бялата дъска няма как да са достатъчни за децата, а дигиталното обучение включва възприемане чрез всички сетива, каза Немцова.

Според нея децата осмислят електронното устройство вече не като играчка за забавление, а като работна станция за задоволяване на любопитството им в различни сфери.

"Дигиталното обучение дава възможност на децата да се чувстват автори, а учителят играе ролята на модератор, не на лектор. Децата нямат нужда само някой да им разказва, а да се чувстват автори и им дава възможност за работа в екип“.

Какво казаха участниците за съдържанието, личния контакт и интердисциплинарността вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Цялата конференция може да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Не знам за какви минерали говори професорът, но минния добив и всякаква икономическа дейност според Договора за Антарктида е забранен до 2048 г. и няма никакви изгледи да НЕ бъде продължен за още 50 години. Освен това за територията на нашата база на о. Ливингстън се бият Англия, Чили и Аржентина така че не виждам кой ще ни позволи да копаем там. За момента бихме могли да използваме базата като отправна точка за създаване на плаваща колония в океана извън 200-милната зона. Там вече можем да си прави каквото поискаме . Не знам защо все още не сме си заплюли парче земя (острови) от все още свободната от претенции и разпарчетосване зона на Континента. Бихме могли да заделим територия колкото две Българии, и повече. После ще е късно. При наличието на множество чисти технологии в момента, е възможно развитие на икономическа дейност на Антарктида, автономно придвижване в 2-километровата ледена ***, както и създаване на колонии под термо-куполи с изкуствен тропически климат, които биха привлекли милиони заселници - особено ако им се предложи и по-особен, Офшорен икономически статут. Току-виж, Антарктида се превърнала в Световен Финансов и Високотехнологичен Център.Могат да се случат наистина фантастични неща там, ако на някой му се разправя с баяти професори и чиновници.https://antarcticbg.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Petrova229
преди 3 години
Намерете решение на вашите проблеми.Посетете ни https://bforcredit.com/Поща: contact***bforcredit.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
tvlahovski
преди 3 години
"Богатият на полезни изкопаеми континент има всички редки минерали, включително мед, злато и сребро в района на българската база, които ще можем да използваме с времето. " - България си има и сега суровини /изкопаеми. Само че някой друг ги копа и печели от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
да бе ... да земат Мъск , Гейтс , Сорос и всички мумии начело с английската кралица , дето им дърпат конците да се преселят там и да оставят света на мира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
ааами добре, чудесно айде всички еколози, банкери, зелени кхмери и ЛГБТ човeкoподoбни местете се на екологията и чакайте там глобалното затопляне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още