IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА се готви да изгради енергийна система с ядрен реактор на Луната

Работата е част от плановете на космическата агенция за изграждане на лунна база

11:14 | 21.10.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloombrg LP</em></p>

Снимка: Bloombrg LP

Енергийна система с ядрен реактор ще бъде изградена на Луната като част от плановете за създаване на база и заселване на естествения спътник на Земята. Освен това на Луната ще бъде изградена и система за защита от летящи в близост до Земята обекти.

Тези намерения са записани в Меморандум за сътрудничество, подписан на 20 октомври от ръководителя на НАСА Джим Брайденстин и енергийния министър на САЩ Дан Бруйет.

Документът, публикуван на страницата на космическата агенция, предвижда сътрудничество в изпълнението на заложените от американското правителство цели САЩ да изпрати първата жена на Луната до 2024 година, експлоатацията на лунната повърхност и подготовка на мисия за изпращане на астронавти на Марс.

По силата на това споразумение ще бъдат създадени три работни групи, които ще работят за изграждане на инфраструктура на повърхността на Луната, изграждането на ядрен реактор и движението в Космоса, както и за научни разработки и изграждането на системата за защита.

Целта е да бъде изградена лунна база "Артемис" с необходимата за обитаване инфраструктура. Разработките около изграждането на ядрения модул пък ще бъдат използвани и за мисията до Марс в следващите години.

През септември НАСА обяви плана си за експлоатация на Луната, който предвижда изграждане на база на южния полюс на Луната, която да се използва при дълги мисии в Космоса. Плановете са оттам да тръгне и първата мисия с човешко участие към Марс, вероятно около 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ам глей сега - за да праят база, начи там ше има много кораби да фъркат наляво-надясно следователно ше има много вятър. Отделно слънцето никой не го е изключвал и то си грее там даже по-силно. Защо им е остаряла технология, не моа ги разбера :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Ей, гоуема пропаганда, неам думи!НАСА що дадоа учени, инженери и технологии на Мъск без пари?Да дои Пентагона, па те с пръст в **** ??И от де паре? Тръмплина иска около 500 бойни кораба да станат?То само да не потънат сегашните около 200 стари от общо 300 требат8 милиарда гущера на година !!!Колко Мъск че оди на Марс, толко и НАСА че оди на Луната.Всички ги чака Бермудският триъгилник: https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ем кopр кво мож да стане .... :)) и поне там ветърни мелници не работат нит мое конье с каруци, следователно треа се опрем на древната ядрена технология, връщаме се в 16 век .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Чакай са, какво стана със слънчевите панели и зелената енергия? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още