IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР намеква, че цената на газа може да скочи по-рязко от 1 ноември

Цената на газа се повишава съществено в един от важните хъбове в Европа, отбеляза председателят на регулатора

13:18 | 21.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ може и да се повиши по-рязко от очакваните около 9%, стана ясно по време на откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-рано днес. На него беше обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цената на суровината от 1 ноември 2020 г.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че в регулатора с тревога следят цените в един от най-важните европейски хъбове - TTF (в Нидерландия), където природният газ се търгува на най-високото си ниво от ноември 2019 година насам и вече достига цена от 181 долара за 1000 куб. метра.

"Не искам да се ангажирам предварително с някаква прогноза", коментира от своя страна началникът на Управление "Лицензионна дейност и търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Иван Иванов. В следващите дни в компанията ще анализират ситуацията на пазарите и ще внесат окончателната си заявка на 1 ноември.

Председателят на регулатора насрочи закрито заседание за определяне на цената на природния газ за ноември след получаването на тези анализи.

В началото на октомври "Булгаргаз" внесе заявление, с което поиска КЕВР да утвърди цена на природния газ от 27,03 лева за мегватчас, което е повишение от 9,4 на сто спрямо цената през октомври.

За декември също се очаква поскъпване, но засега по-плавно - до 27,65 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Пий си хапчетата и водката, пияндурник. Даже няма да ти отговарям на глупостите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Шмaтaрок, не задавай глyпaви въпроси, а попитай твоите управляващи нагнетиха ли евтин газ в Чирен през лятото? Всички газохранилища в Европа и Украйна са пълни над 95% със суровина, която газпром им продаваше даже и по 50$ за 1000. За милата ти татковина цената така и не слезе под 120$ за 1000. Може да попиташ, защо? Шмaтaрок, ако някой ти е писал че LNG е по-евтина значи това е било вярно. Доста дълго време газпром продаваше на цени над 250$, а имаше и времена по 450$ долара за 1000. Себетойността на катарската суровина винаги е била между 150 и 170 $. В момента и другите производители имат подобна, че и по-ниска. И накрая шмaтaрок, не си ли наясно че до 2025 година имаме договор с ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Нали щяха да ни залеят с евтин шистак ? Що сега вдигат цените ? Уж се диверсифицираме, а цените растат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още