IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо възстановяването на китайската икономика не е толкова внушително?

Джо Байдън може да се радва на възхода на Китай, след като усилията на неговия опонент не успяха да поставят на колене Пекин

19:03 | 22.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън се наслаждава на последните икономически данни на Китай, които подчертават възстановяването на китайската икономика, пише Уилям Песек в коментар за Nikkei Asia Review.

Аргументът за тази радост – Китай отново е на крака въпреки усилията на Доналд Търмп.

Заключителният аргумент на Байдън придобива ярки контрасти две седмици преди изборите в САЩ, като икономиката на Китай нараства с 4,9%, докато американската икономика на Доналд Тръмп продължава да се препъва.  

Какво всъщност целяха усилията на Тръмп в отношенията с Китай през последните няколко години, след като азиатската страна накара САЩ да ѝ дишат прахта?

Скокът в ръста на китайския брутен вътрешен продукт (БВП) в периода юли-септември е сериозен проблем за президента Тръмп поради две причини. От една страна Китай тържествува, докато Белият дом продължава да страда от пандемията. Също така това показва, че генералният секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) и държавен лидер на Китай Си Дзинпин притежава по-добри търговски и бизнес умения, отколкото самоопределилия се „майстор на сделките“ Тръмп.

Но ускоряването на растежа на китайската икономика може да се окаже проблем и за самия Пекин. Въпреки че в момента Си Дзинпин се наслаждава на тази своеобразна партия шах, неговият икономически екип не бива да го оставя в заблуда. Съживяването на втората по големина икономика в света е по-крехко, отколкото показват данните, отчасти благодарение на Тръмп, който има основна роля във влошаването на търговската динамика.

Много преди коронавирусът да завладее Китай и да се пренесе от Ухан към Вашингтон, американските мита вече действаха, покривайки вносни китайски стоки на стойност от близо половин трилион долара. Китай завърши 2019 г. с най-бавния си икономически растеж от 30 години насам. След това Тръмп продължи с атаките като се насочи срещу Huawei Technologies, WeChat на Tencent, TikTok на ByteDance и Ant Group на Джак Ма, хвърляйки пясък в очите на Си Дзинпин и инициативата Made in China 2025.

Възможно ли е Тръмп отново да атакува Пекин преди изборите, като отчаян ход да подобри своя рейтинг?

Вариантите са няколко – нови мита; разширяване на „черния списък“ от китайски компании; изземване на активи на членове на ККП; забрана за достъп до американския пазар на китайския бизнес по начини, които удрят китайските вериги на доставка.

Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Който не е работил с китайци, той не знае какво чудо са. Подмолни, лъжат, с претенция да подчинят целия свят. Спестявам по-голямата част от мнението си за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Както се казва "И лошата реклама е също реклама". Докато не почнаха да се публикуват толкова много статии за "лошият Китай", хич и не се интересувах от тях - мислих си, че са нация, която копае на ръка и яде ориз. А и не съм фен на китайската кухня. Но последователното публикуване от 2000 година насам на такива статии направо ще ме запали по Китай. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още