IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

American Airlines "изгаря" по 44 млн. долара на ден

Не се задава скорошно възстановяване, хиляди работни места са застрашени

17:29 | 22.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Причинената от коронавируса криза остави American Airlines Group Inc. дълбоко в червената зона и през третото тримесечие. Нетният резултат е загуба от 2,4 млрд. долара (2 млрд. евро) след печалба от 425 млн. година по-рано, както обяви в четвъртък във Форт Уърт компанията. Десетки хиляди служители са заплашени да загубят работата си - също и защото програмата на правителството на САЩ за индустрията изтече в края на септември, предава DPA.

Според информацията над 20 000 служители на American Airlines досега са решили да напуснат компанията или да си вземат дълъг отпуск. Около 19 000 са получили заповед за задължителен отпуск от 1 октомври. Корпоративното ръководство и синдикатите възнамеряват да продължат да се борят за това правителството да удължи програмата. В замяна на 25 млрд. долара (22 милиарда евро) държавна помощ в кризата американските авиокомпании като American Airlines трябваше да се ангажират да не съкращават персонала си до края на септември. 

Възстановяване на бизнеса засега не се задава. През третото тримесечие American Airlines е свила предложенията си за полети в сравнение със същия период на миналата година с 59 процента. Тъй като повече места в самолетите останаха празни, продажбите са спаднали дори със 73% до 3,2 млрд. долара. 

А компанията продължава да “гори" пари: по 44 млн. долара на ден през третото тримесечие. Главният изпълнителен директор Уилям Дъглас Паркът възнамерява да свие тази сума през четвъртото тримесечие до 25 до 30 млн. долара на ден. Освен това компанията договори повече пари от държавата в началото на октомври и планира да пусне нови акции в обем до 1 млрд. долара. 

Самолетният парк също се свива. По време на кризата авиокомпанията вече е “пенсионирала” повече от 150 по-стари самолета или ги е заземила за момента. Освен това преговаря с американския производител на самолети Boeing с искането да купи 18 екземпляра от изпадналия в криза 737 Max до две години по-късно. 

За разлика от това American Airlines възнамерява да включи самолетите A321, поръчани от европейския производител Airbus, във флота си през 2021 г., както е планирано, и сключи нови споразумения за финансиране специално за тази цел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още