IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: С парите от мярката 60/40 се субсидираха неефективни работни места

Много държавни предприятия се възползваха от субсидията и то в сектори, които са нереформирани, твърди Добрин Иванов

21:39 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от стимулите за бизнеса във връзка с пандемията субсидираха работни места, които са неефективни, не са трайни и така или иначе ще бъдат закрити при прекратяване на програмата 60/40. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulagria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Много държавни предприятия се възползваха от мярката 60/40 и то в сектори, които са нереформирани. Това се оказа една вратичка за финансиране на държавните предприятия”, посочи гостът. 

Според него тенденцията за ръст на безработицата у нас ще продължи в случай на ново затваряне на бизнеси или увеличаване на ограничителните мерки. “Бизнесът е по-подготвен за втора вълна на пандемията, отколкото през март, но никога няма да е достатъчно подготвен. При нови ограничения компаниите се обричат на фалити и безработица”, каза гостът.

Иванов припомни, че от АИКБ настояват за създаване на постоянно действащо антикризисно законодателство.
“Идеята е то да се задейства автоматично и да е в две посоки - подкрепа на заетостта и осигуряване на ликвидност на бизнеса. Това са двете направления, които са важни и трябва да бъдат подкрепени чрез мерки”, заяви Иванов.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още