IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карантината за контактни лица на заразени с COVID става 10 дни

С нова заповед на здравния министър се намалява и карантината за идващите от рискови държави

18:21 | 22.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Карантината за контактните лица на диагностицираните с COVID пациенти се намалява на 10 дни, става ясно от последната заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Досега те бяха поставяни в изолация за 14 дни.

Карантината за идващите от рискови държави също се намалява на 10 дни.

В заповедта е дадена дефиниция какво се разбира под контактно лице.

Това са живеещите в едно домакинство, имащите физически контакти със заразен с коронавирус или общувалите за повече от 15 минути в закрито помещение и на разстояние по-малко от 2 метра, както и пътуващи в самолет в близост (до две места във всички посоки) до инфектираните.

Контактни са всички, осъществили контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелите, а при асимптомно протичане - от лабораторното потвърждение на вируса.

Карантината за болните от коронавирус остава 14 дни, като не е предвидено наличието на отрицателен PCR тест, за да отпаднат ограниченията. Задължителна изолация в домашни условия се налага на хора, при които заболяването протича без симптоми, както и на болните с леки оплаквания.

Болните в болница се изписват по преценка на лекуващия лекар и след клинично подобрение. Те ще подлежат на последваща 14-дневна карантина в домашни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и два дена стигат ... баси идиотиите дето ви сервират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още