IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FDA одобри "Ремдесивир" като лекарство срещу коронавирус

Медикаментът е помогнал за намаляване на времето за възстановяване при някои хоспитализирани пациенти

23:58 | 22.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Sima Diab/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sima Diab/Bloomberg

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри антивирусният медикамент „Ремдесивир“ на компанията Gilead Sciences като лекарство срещу коронавирус, предава CNBC.

През май FDA разреши извънредно използване на лекарството, като позволи на болници и лекари да го прилагат на хоспитализирани пациенти със заболяването, въпреки че медикаментът не беше официално одобрен от агенцията.

Интравенозното лекарство е помогнало за намаляване на времето за възстановяване при някои приети в болница пациенти с COVID-19. Това беше и едно от лекарствата, използвани при лечението на американския президент Доналд Тръмп, който даде положителен резултат за вируса по-рано този месец.

Медикаментът ще се използва за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от хоспитализиране, съобщи Gilead. "Ремдесивир“ сега е първото и единството напълно одобрено лекарство в САЩ за COVID-19, който зарази над 41,3 млн. души в цял свят и отне живота на над 1 млн. души, по данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Книжата на компанията поскъпнаха с над 3% в следборсовата търговия.

„От началото на пандемията от COVID-19 Gilead работи неуморно в помощ на намирането на решения на тази глобална здравна криза“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Даниел О’Дей. „Невероятно е, че сме в позицията днес, по-малко от една година от най-ранните съобщения за заболяването, сега известно като COVID-19, на одобрено от FDA лекарство в САЩ, което е налично за всички пациенти в нужда“, допълни той.

Компанията съобщи, че лекарството може да се дава само в болница или в здравно заведение, способно да осигури интензивни грижи, сравними с тези, които получават приетите за лечение в болница пациенти.

По-рано този месец изследване, координирано от Световната здравна организация, установи, че лекарството има „малък или никакъв ефект“ върху смъртността сред хоспитализираните пациенти. Въпреки това то изглежда е относително ефективно за намаляването на възстановителния период при някои приети в болница пациенти.

По-рано тази година главният експерт по инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи заяви, че лекарството ще зададе „нов стандарт на лечение“ на пациенти с COVID-19.

Повечето пациенти, които са лекувани с „Ремдесивир“, преминават през петдневен курс на лечение с интравенозния медикамент. Компанията съобщи, че лекарството не може да се предписва под формата на хапче, защото химическият му състав ще засегне черния дроб.

През август Gilead съобщи, че планира да произведе над 2 млн. дози от медикамента до края на годината и прогнозира, че ще може да осигури „още няколко милиона“ през 2021 г., като допълни, че е увеличила предлагането на лекарството над 50 пъти от януари насам. Сега производствената й мрежа включва над 40 компании в Северна Америка, Европа и Азия.

Gilead съобщи в четвъртък, че отговаря на търсенето в реално време на лекарството в САЩ и очаква да отговори на глобалното търсене този месец дори в случай на ръст на случаите на COVID-19 в бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Американската агенция е одобрила американско лекарство? Направо да се чудиш! Историята познава някакви подобни случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още