IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В болниците ще има стаи, в които пациенти да изчакат диагнозата си

Помощта от 1000 лв. за медици на първа линия ще продължи да се дава и догодина, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

11:35 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Направени са препоръки към всички болници да се създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза – дали има коронавирус, или не. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV.

Той обясни, че това е насочено и към частните болници, като уточни, че някои са заявили, че това ще е трудно, но ще се търси начин за реорганизация, за да се изпълни.

Проблем ще е и за малките болници. Тези стаи ще са в болницата, но не във всяко отделение, поясни Пенков.

Пенков бе категоричен, че болниците нямат право да връщат пациенти. Предвидени и големи санкции, обвързани с прекратяване на финансирането на болниците по договор със Здравната каса, ако откажат прием на пациенти с коронавирус, потвърди Пенков.

Очаква се ваксината за COVID-19 да се регистрира до 3-4 месеца, а страната ни има договорка да получи 2,5 милиона от препарата основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора, каза още заместник-министърът.

Помощта от 1000 лв. за медици, които работят на първа линия, остава, като ще продължи да се дава и догодина.

Заместник-министърът на здравеопазването увери, че легла в лечебните заведения има достатъчно, по-голям е проблемът с недостига на специалисти. Той коментира, че се мисли как студенти и специализанти по медицина да се включат като помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още