IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалното министерство пак ще пише жилищна стратегия

МРРБ вече подготви подобна стратегия през 2018 г.

17:08 | 23.10.20 г.
<p>
	Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.&nbsp;<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Снимка: МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи по проект на нова Национална жилищна стратегия. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Проектът е според световните и европейски тенденции за развитието на сектора, като за постигане на заложените в стратегията специфични цели ще бъдат разработени целеви програми, съобщи министърът.

Стратегическите цели на Националната жилищна стратегия ще са ориентирани към намиране на устойчиви дългосрочни решения за жилищния сектор. Реализирането им ще бъде в компетенциите на общинските администрации.

Аврамова съобщи още, че с изпълнението на стратегията се цели да бъдат подобрени жилищните условия на уязвимите групи от населението и да бъде намален относителният дял на бездомните и на нуждаещите се от социално жилище граждани.

И в момента МРРБ изпълнява политики за осигуряване на социални жилища на уязвими групи от населението. По Оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г. са реализирани четири пилотни проекта на стойност 16,6 млн. лева в общините Видин, Девня, Дупница и Столична община, като са осигурени 334 социални жилища за 684 лица от уязвими социални групи.

По ОПРР 2014-2020 г. са сключени 21 договора  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекти за социални жилища с общините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Перник, Враца, Кърджали, Ловеч, Смолян, Разград, Казанлък, Гоце Делчев, Силистра, Търговище, Петрич, Свищов, Велинград, Лом и Хасково, на обща стойност от 53,4 млн. лв. Очаква се реализацията им да осигури 1026 социални жилища.

Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ за одобрени проектни предложения за социални жилища и на общините Варна и Видин. На етап оценка е проектно предложение на община Монтана.

Припомняме, че сега действащата стратегия е приета през 2004 г. и оттогава не е обновявана, нито е стриктно изпълнявана, за което признават от самото регионално министерство. МРРБ вече разработи една национална жилищна стратегия, която беше подложена на обществено обсъждане през 2018 г. и беше с времеви хоризонт до 2030 г., но тя явно е останала само на хартия. Стратегията си поставяше за цел да се намали броят на необитаваните жилища и да се повиши тяхната използваемост.

Друг проблем, на който се обръщаше внимание в стратегията отпреди две години, беше необходимостта от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд, като се предвиждаха възможности за отпускане на нисколихвени кредити и безвъзмездна помощ за собственици на имоти, които са затруднени да отделят средства за поддържането на жилищата си. Създаването на техническа документация за всички жилища и коригирането на дисбалансите в пазарните механизми на жилищния сектор бяха сред другите основни цели на стратегията.

По време на парламентарния контрол в четвъртък Аврамова информира, че е поет ангажимент, след готовност на общините Габрово и Севлиево, да продължи финансирането, така че да бъде подобрено състоянието на ВиК мрежата в тях с целеви средства за трайно решаване на проблема.

Тя напомни, че в началото на месеца с решение на правителството бяха отпуснати 6,4 млн. лв. по бюджета на МРРБ за 2020 г. за изпълнение на обекти за подобряване на водоснабдяването на населените места в община Севлиево.
С тези средства ще бъдат подменени най-проблемните участъци на Източен водопроводен клон, с дължина 7,77 км.

За изпълнение на проекта са проведени процедури и има избран изпълнител. С изпълнение на тази мярка чувствително ще се намалят загубите на воден ресурс и ще се подобри водоснабдяването на града, заяви Аврамова.

Тя допълни, че за подобряване на водоснабдяването в общините Габрово и Севлиево и околностите им, през последните години МРРБ е финансирало дейности за близо 2 млн. лв. С тези средства е реконструиран съществуващ водопровод, който захранва 16 населени места в община Габрово, увеличен е капацитетът на бункерна помпена станция – Севлиево, направен е основен ремонт на водопроводна мрежа по улици в Габрово и други.

Аврамова уточни, че към настоящия момент няма разработен проект за водоснабдяване на община Севлиево и околните населени места от яз. „Христо Смирненски“. За да се разгледа възможността за разширяване на обхвата за използването му от около 36 000 души приблизително, колкото е населението на гр. Севлиево и селата от общината, е необходимо провеждане на проучвания и изготвяне на проектна документация.

В отговор на друг въпрос от парламентарната трибуна за финансовото положение на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД регионалният министър съобщи, че за да се подпомогне стабилизирането на дружеството, е стартирана процедура по прехвърляне на държавния дял към „Български ВиК Холдинг“ ЕАД. На 20 октомври на Общо събрание на съдружниците е взето единодушно решение за приемане на нов съдружник – „Български ВиК холдинг“ ЕАД, както и за сключване на договор за заем с холдинга, за да бъдат покрити просрочените задължения за електрическа енергия към „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД в размер до 1,5 млн. лева. Очаква се за третото тримесечие на 2020 г. дружеството да реализира положителен финансов резултат – над 400 хил. лв. печалба от дейността си.

На въпрос за ремонта на участък от третокласния път между Габрово - Стоманеците – с. Зелено дърво – м. Узана, министър Аврамова информира, че срокът за приключване на ремонтните дейности е 30 ноември тази година, а до края на годината ще бъдат монтирани пътни знаци. Тя пое ангажимент лично да следи за качественото изпълнение на ремонта в този участък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още