IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите се тревожат за икономиката на фона на пандемията

82% виждат много тежки проблеми за икономиката, притеснени са и от растящите цени

17:26 | 23.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката, безработицата и здравеопазването са икономическите области, които тревожат в най-голяма степен европейските граждани в месеците след пандемията от COVID, показва последното проучване на Евробарометър.

35% от гражданите на общността посочват, че най-сериозен проблем за тях в момента е икономическото състояние, което е увеличение от 16 пункта спрямо проучването през 2019 година.

От данните за България е видно, че именно икономическите проблеми тревожат най-много българите - за 43% от българите развитието на икономиката е най-сериозният проблем в момента, следван от ръста на цените (37%) и безработицата (28%). Причината е лесно обяснима - проучване на Kantar, представено преди дни, показа, че 53% от българите съобщават за отражение на COVID върху доходите им, което е най-високият дял в целия ЕС.

В условията на пандемия сънародниците ни се притесняват и за здравеопазването (32%).

От данните е видно, че 82% от българите смятат, че икономиката на страната ни е в много лошо състояние. За сравнение, средно 64% от гражданите в ЕС виждат толкова тежки проблеми за развитието на националната икономика.

Негативните настроения обаче не са толкова голяма изненада за България - спрямо аналогичното проучване през 2019 година увеличението е от 8 пункта, докато средното за ЕС увеличение е от 14 пункта.

Проблемите на национално ниво се пренасят и в личните бюджети и 53% от българските участници в проучването сочат, че финансовата ситуация в домакинството им е много лоша. Същото заявяват само 28% от гражданите на ЕС, където средно 70% от респондентите заявяват, че като цяло финансите в домакинството са в добро състояние.
40% от българите, спрямо 24% от европейците, оценяват като много лоша ситуацията с работните места.

По отношение на очакванията за следващите 12 месеца българите изглеждат малко по-оптимистични от средния европеец. 43% очакват влошаване на икономиката на държавата, докато същото се отнася до 49% от европейците. Подобна е картината и по отношение на заетостта - 40% от българите и 47% от европейците като цяло очакват влошаване на ситуацията за тях лично.

Българите нямат ясно изразено мнение за икономическото състояние на ЕС като цяло - според 23% през следващите 12 месеца ситуацията ще се подобри, а 24% - смятат точно обратното. Прави впечатление високият процент на хората, които не могат да преценят какво ще случи в ЕС през следващата година - 25 на сто.

Като цяло европейците не са оптимисти за икономическата обстановка в ЕС и 42% очакват влошаване.

На фона на притесненията за икономиката на заден план остава миграцията -  тя е основен проблем за ЕС спрямо 23% от участващите в проучването, което е спад от 13 пункта до най-ниското ниво от 2014 година. За българите обаче този проблем си остава един от най-съществените за общността и 33% го посочват като такъв.

Българите имат по-голямо доверие в ЕС, отколкото в националното правителство и парламент, показва още проучването на Евробарометър. Ситуацията, макар и в не толкова голяма степен, е същата като цяло в общността, но има ръст по отношение на доверието в националните органи на властта.

Доверието на българите в националното правителство достига 19%, спрямо 40% в останалите европейски държави, където има ръст на този показател от 6 пункта, а в парламента - едва 13%, спрямо 36% в ЕС (ръст от 2 пункта). На този фон доверието в европейските институции е съответно 48% за българите и 43% за средния европеец.

Най-високо е доверието в ЕС като цяло в Ирландия (73%), Дания (63%) и Литва (59%). На обратния полюс са Италия (28%), Франция (30%) и Гърция (32%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ха! Някой работи усилено по бота Иван Митев. Вече дава и теоретично решение на проблема. Явно програмистите са се вслушали в мнението на околните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
В Република България същественият причинител за щети е неправилното емитиране на лева. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Обществеността е с реално мълчаливо съгласие за наличие на грешката на централната банка.Вариантите са два:Първи: При запазена грешка на централната банка щетите се увеличават. Дори да няма пандемията COVID-19, правителството е с подсигуряван политически провал.Втори: За устойчиво спасение от български щети е необходимо подобрено емитиране на лева.Същественият обществен проблем е грешката на централната банка.Защо мнозина са мълчаливи за вредната за всеки грешка на централната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още