IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия затваря театри, киносалони и спортни зали

Ресторантите и баровете ще работят до 18 часа, а правителство поиска 2 милиарда евро за компенсации на засегнатите заведения

13:55 | 25.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес премиерът на Италия Джузепе Конте разпореди да се въведат допълнителни ограничения в страната с цел да се овладее разпространението на новия коронавирус, предаде АНСА, цитирана от БТА.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете.

Освен това всички обекти за обществено хранене - барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18 часа. Правителство иска 2 милиарда евро, които планира да изплати като компенсации на засегнатите заведения.

На една маса могат вече да седнат четири, а не шест души, както бе досега. Изключения ще се правят, когато посетителите са членове на едно семейство и живеят заедно. След 18 часа ресторантите могат само да доставят храна по домовете. Това ограничение не се отнася за крайпътните заведение за хранене. 

Конте съветва и да се намалят до необходимия минимум придвижванията на гражданите.

Засега не се въвежда комендантски час на цялата територия на страната, но той вече действа в редица области, сред които е и столичната Лацио. В нея е забранено да се излиза след 23 часа, освен ако няма спешна необходимост.

Остават без промяна досега въведените мерки като носенето на маска навсякъде, меренето на телесната температура, самоизолацията при заразяване или контакт със заразен. Засега училищата остават отворени, макар че в много горни класове обучението преминава в онлайн режим. В университетите е въведено дистанционно обучение.

В Италия от началото на октомври всеки ден се регистрират максимални увеличения за денонощие на далите положителна проба за COVID-19. На 23 октомври този показател превиши 19 хил. От началото на пандемията броят на заразените в Италия с новия коронавирус е над половин милион, от които над 250 хил. са излекувани, а над 37 хил. са починали от усложнения от инфекцията.

Още вчера в столицата на Италия имаше безредици. Няколко стотин привърженици на крайнодясната партия „Форца нуова“ се събраха в центъра на Рим и умишлено нарушиха вечерния час. Крайнодесните протестират срещу налагането на строги мерки за борба с коронавируса. Полицията използва сила, за да ги разпръсне. Протестиращите замеряха полицаите с камъни, бутилки и самоделни бомбички.

Безредици има и в Полша. Няколко хиляди души протестираха във Варшава вчера срещу затварянето на заведения и други търговски обекти. Полицията използва сълзотворен газ и лютив спрей срещу демонстрантите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"На една маса могат вече да седнат четири, а не шест души, както бе досега. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
***.илни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
идиотска "пандемия" , *** мерки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още