IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд: Загърбването на петрола и газа е „пресилено и нереалистично“

Коронавирусът остава най-голямата тревога за петролния пазар в глобален план, изтъква саудитският енергиен министър Абдулазиз бин Салман

21:00 | 26.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Загърбването на петрола и природния газ е „пресилено и нереалистично“, заяви в понеделник министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, добавяйки, че вместо това компаниите и правителствата трябва да обмислят как да намалят емисиите на парникови газове от изкопаемите горива.

„Нека не се фокусираме върху избора на гориво, а по-скоро върху това как можем да се адаптираме към тези реалности без да изразяваме някакви предпочитания“, заяви енергийният министър по време на срещата на върха в Сингапур, цитиран от Oilprice и Ройтерс. 

Саудитска Арабия и нейната петролна компания Saudi Aramco продължават да твърдят, че пикът на търсенето на петрол все още не е достигнат и че светът ще има нужда от петрол и газ в обозримо бъдеще, независимо от прогнозите на анализаторите и дори на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че глобалното търсене на петрол ще престане да нараства и ще започне да се свива в някакъв момент около 2040 г.

Aramco не се страхува от достигане на пика при търсенето на петрол, като увеличава производството на петрол в дългосрочен план, за да победи конкурентите си на пазара, много от които обещават значителни инвестиции в нисковъглеродна енергия.

„Очакваме ръстът при търсенето на петрол да продължи в дългосрочен план, воден от нарастващото население и икономическия растеж. Горивата и нефтохимическите продукти ще подпомогнат растежа на търсенето ... спекулациите за предстоящия пик в търсенето на петрол просто не са в съответствие с реалността на потреблението на петрол", изтъкват от Aramco по-рано този месец пред Ройтерс.

От друга страна британският енергиен гигант BP посочва, че в световен мащаб пикът в търсенето на петрол най-вероятно е бил достигнат през 2019 г. и е възможно това търсене никога повече да не се възстанови до въпросните нива.

Aramco обаче отхвърля от години идеята за наближаване на този пик, особено прогнозите, които сочат, че това може да се случи преди 2040 г.

В началото на 2020 г., преди пандемията от COVID-19 да преобърне всички прогнози, председателят на Aramco Ясир Ал-Румаян заяви, че енергийните преходи „отнемат десетилетия, дори векове“ преди да бъдат завършени и индустрията трябва да продължи да мисли за следващите десетилетия.

Говорейки на форума в Сингапур, принц Абдулазиз бин Салман заяви, че настоящото най-голямо притеснение на световния пазар е втората вълна на коронавируса по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
Ам..кво да каже оня сибирски късопишковец, дето се е въоръжил до зъби пък тръбите му стават ненужни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хихи ... крайно потребление на петролни продукти за транспорт в норвегия -4% за миналата година спрямо по-миналата . за тази ще е още по-голямо ... и това от има-няма 400х. електромобила . кво праим като започнат да стават по толкова и из другите държави в ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още