IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Андрей Чорбанов: България скоро ще има прототип на ваксина

Ще трябват няколко милиона от държавата и фирма, която да произвежда ваксината срещу коронавируса, посочи ученият от БАН

12:17 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Теоретичната част на българска ваксина срещу коронавируса в голяма степен е завършена. Много скоро България ще има прототип на ваксина и предстоят предклинични изпитвания върху животни. След това ще бъде необходима ангажираност от държавата и фирма, която да произвежда ваксината. За целта ще трябва да бъдат отделени няколко милиона. Това стана ясно от разговор с ръководителя на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR. Той е на мнение, че ваксините са особено важни и в бъдеще технологиите ще напреднат, ще има и ново ноу-хау.

"Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби. Не мисля, че държавата не знае какво се случва, има достатъчно популярност на нашите усилия. Ще очакваме адекватност като поведение", посочи той.

Доц. Чорбанов не е сигурен, че ваксината на фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще бъде за масово ползване, тъй като имало редица тестове, които трябва да се направят. "Ако първа и втора фаза са по-бързи, то в крайния етап, когато се тества колко от 100 ваксинирани ще се разболеят, това бил ефективният тест", смята ученият.

Според него продуктът ще е толкова безопасен, колкото и "нова генерация грипни ваксини, които за съжаление не са ефективни". Той потвърди, че ваксината е специфичното средство, което би направило превантивна защита на цялото население. "Всичко останало е терапия, когато хората са болни и вирусът е проникнал в тях. Няма нито едно лекарство, което може да бъде сложено като "златен" стандарт за лекуване", обясни доц. Чорбанов.

По думите му задаващите се зимни вируси биха имали негативен ефект. "На пазара има „PCR китове“, които разграничават грипните вируси и коронавируса", отбеляза той.

Според доц. Чорбанов няма никаква ползва от препоръчваните антигенни тестове. „Те могат да покажат дали човек е развил инфекция, само че имаме близка среща с коронавирусите и всеки ги прекарва“, коментира той и каза, че това ще доведе до жестоко объркване.

Доц. Чорбанов твърди, че огромният брой от хората, прекарали вируса, изобщо не образуват антитела. „Ще има фалшиво позитивни и фалшиво негативни", поясни ученият от БАН. Той съобщи, че проблемът е, че тестването на Т-клетъчен имунитет е скъпо.

Как ще се пребори странаната ни с пандемията? Как се търсят най-добрите компоненти за българската ваксина? Надеждни ли са PCR тестовете? Какви специфични мерки трябва да се вземат от правителствата, които да са по-ефикасни при разпространението на коронавируса? Колко здрави са българите в съвременното общество и могат ли да променят навиците си към по-здравословен живот? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още