IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отчете най-големия ръст в износа от 1986 г. насам

Въпреки това анализаторите очакват БВП на Южна Корея да се свие за годината за първи път от азиатската финансова криза в края на 90-те години на миналия век

13:08 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Рекордно бързият растеж на износа в Южна Корея доведе до по-голям от очакваното отскок на икономиката ѝ от предизвиканата от коронавируса рецесия, отразявайки ускореното възстановяване на световната търговия на фона на продължаващия ръст в броя на инфекциите. Нарастването на износа в страната отчита най-сериозния си скок от 1986 г. насам, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 1,9 на сто през периода юли-септември спрямо предходното тримесечие, съобщава централната банка на Южна Корея. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст от 1,3%, след като страната отчете свиване през предходните две тримесечия.

Основен принос за силния скок при износа има търсенето на микропроцесори и електроника от Китай и други големи пазари на фона на мащабното преминаване към дистанционна работа. Добрите резултати подхранват инвестициите в машини и транспортно оборудване, необходими за подпомагането на производството.

„Производството на Южна Корея остава невредимо от пандемията и сега, когато развитите икономики рестартират производството си, Южна Корея получава тласък“, посочва икономистът О Дже-йонг от KB Securities

По-големият от очакваното ръст на БВП вероятно е помогнал да бъде ограничен спадът в стойността на вона до 0,1% спрямо долара във вторник на фона на глобалните настроения за намаляване на риска. Доходността по 10-годишните държавни южнокорейски облигации повиши до 1,5%.

корея корея

Южна Корея се възстановява от рецесията, като се намира в по-добра позиция от повечето развити страни, подпомогната от възстановяването на износа, мерките за стимулиране на икономиката и относително успешното ограничаване на разпространението на коронавируса.

Нарастването на броя на заразените от коронавирус през летните месец в страната, довело до налагането на по-строги мерки за социално дистанциране, започна да отслабва. Правителството възобнови раздаването на купони за различни отстъпки, спряно по време на втората вълна на инфекции, с което цели насърчаване на разходите за пазаруване от страна на домакинствата.

Южна Корея навлиза във фаза на възстановяване, благодарение на износа към големите икономики, като Китай, и засиленото търсене на технологични продукти, заяви финансовият министър Хонг Нам-ки. Той добави, че икономиката е могла да нарасне до към 2,5% през последното тримесечие, ако не броят на заразените не беше нараснал отново през август.

Износът на страната се увеличава с 16% спрямо предходното тримесечие, но възстановяването остава уязвимо за смущенията в САЩ и Европа, където коронавирусът продължава да се разпространява с по-бърз темп. Нарастващото напрежение между САЩ и Китай и резултатът от президентските избори в САЩ също увеличават несигурността за Южна Корея.

Анализаторите от частния сектор очакват БВП на Южна Корея да се свие за цялата година за първи път след азиатската финансова криза в края на 90-те години на миналия век въпреки възстановяването през втората половина на 2020 г.

Спадът при инвестициите в строителния сектор натежават силно върху икономиката през третото тримесечие, свивайки се със 7,8%, докато разходите в частния сектор отново отчитат спад от 0,1%. На годишна база южнокорейската икономика се свива с 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още